Sörlap hírek

Máris betiltották a bálnasört

Sörlap.Hu | 2014-01-15 13:38:57

Leállította a sokat vitatott, bálnahúslisztből készült sör értékesítését az izlandi egészségügyi hatóság. "A húslisztet gyártó bálnavadász cég nem kapta meg az engedélyt arra, hogy emberi fogyasztás céljából állítsa elő az alapanyagot, ezért leállíttattuk a termelést" - mondta el Helgi Helgason, a hatóság képviselője egy izlandi rádióban.

Hvalur néven dobta volna piacra január végén különleges sörét a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve. Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú ital alapanyaga nem maláta és komló, hanem bálnahúsliszt. A készítők korábbi közös közleménye szerint az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik - ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej.

A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson korábban azt mondta, hogy a bálnasör korlátozott ideig - január 4. és február 22. között -, csak Izlandon lesz elérhető, exportálását nem tervezik. A határozat után úgy nyilatkozott, hogy ügyvéddel vizsgáltatják meg a tényállást: amennyiben az helyes, elfogadják a döntést.

Az állatvédők hevesen bírálták a bálnasör ötletét. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet vezetője, Vanessa Williams-Grey szerint "a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni". Az egészségügyi hatóság döntését örömmel fogadta a szervezet.

Kapcsolat