Sörpiaci hírek

Tőzsdére megy a Lobkowicz

Sörlap.Hu | 2014-01-30 14:20:33

A második negyedévben tervezi piacra dobni részvényeit a Pivovary Lobkowicz Group a prágai tőzsdén. Az egymilliárd koronásra (50 millió dollár) tervezett kibocsátással a sörgyártó tesztelheti a piacot, mennyire fogékony az új kibocsátásokra. A Bloomberg beszámolója szerint a Lobkowicz negyven százalékát adnák el tőzsdei bevezetés keretében, Zdenek Radil elnök-vezérigazgató azt is bejelentette, hogy a debütálás után a részvények a PX index tagjai is lesznek.

Szakemberek szerint a friss impulzusokkal a cseh tőzsde ötéves negatív időszaka érhet véget, mely folyamatosan csökkenő forgalmat hozott. A tőzsdén kereskedett cégek száma a tíz évvel ezelőtti 65-ről 26-ra csökkent, a tíz legnagyobb forgalmú társaság közül pedig három más tőzsdéken is bevezetett vállalat.

Prágában azért is várnak sokat a Lobkowicz IPO-jától, mert jelenleg egyetlen sörgyár sincs jegyezve a piacon. A tőzsdére készülő cég összesen hét sörgyárral rendelkezik, termékeit jellemzően Csehországban értékesíti. A társaság 2013-ban 177 millió koronás EBITDA-t ért el, ami 48 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál jórészt annak köszönhetően, hogy a magasabb marzsú termékek felé mozdult el. A 2014-es évre 200 millió koronás EBITDA elérését tűzték ki célul.

Kapcsolat