Sörlap hírek

Diplomaosztó Miskolcon

Sörlap.Hu | 2014-04-25 13:31:05

A kézműves sörfőzdék 20 éves egyesülete a 10. sörversenyt rendezte meg április 8-án, Miskolcon, melynek a díjátadóját csütörtökön délután tartották meg a városháza Dísztermében. A legnagyobb elismerésnek számító gyémánt díjakból egyet "otthon tartott" az egyik miskolci sörfőzde.

Két évtizede működik a kisüzemi sörfőzdék közössége - e kerek évforduló alkalmat ad a mérlegelésre, az eseménydús múlt közös felidézésére, az évforduló megünneplésére is. 2014 áprilisában egymást érik a kapcsolódó események: sörveseny, sörtörténelmi konferencia, kiállítás a sör múltjáról, és betetőzésképpen sörfesztivál.

Április nyolcadikán rendezték meg a jubileumi sörversenyt, mint Bódis Lajos, az egyesület titkára elmondta, kiváló sörök érkeztek a kisüzemi sörfőzdékből. A zsűri szakmai tagjai nem voltak könnyű helyzetben, a pontozás anonim módon zajlott, tehát nem tudták mely söröket kóstolják. A vetélkedésre több, mint nyolcvan sört neveztek, harmincegy kategóriában. Németországból, Szlovákiából, valamint más európai országból.

A versenyen végül 18 bronz, 34 ezüst, 22 arany és három gyémánt diplomát osztottak ki csütörtök délután a Miskolci Városháza Dísztermében. A sörfőzdék képviselőit Domján István, tiszteletbeli elnök köszöntötte, értékelve kicsit az elmúlt húsz évet is. Mint mondta az 1993-as alapítás után együtt rakták le az egyesület tagjai a magyar kisüzemi sörfőzés alapjait. Eleinte sok nehézséggel kellett szembe nézniük, de az utóbbi években már pozitív tendenciát érezhetnek, a kisüzemi sörfőzdék magas szakmai színvonalon működnek.

A díjátadó előtt Vaskó György, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd díszokleveleket adott át azoknak, akik az elmúlt húsz évben segítették az egyesület munkáját.

Ezt követte a díjátadó, melyen a három gyémánt diplomából kettőt a Pivovar Kaltenecker zsebelhetett be, a harmadikat otthon tartotta a miskolci ZIP's Brewhouse.

Turóczi József, a ZIP's sörmestere elmondta, hat féle sörrel neveztek, a gyémánt elismerést az Orosz Imperial Stouttal nyerték el. Mivel a sörfőzdéjük két éve nyílt meg a versenyt pedig kétévente rendezik, így ez az első, amelyen részt tudtak venni és szerették volna megméretni magukat, hogy lássák, hol van a helyük a szakmán belül. Véleménye szerint az előállítás módjától a felhasznált alapanyagoktól lesz különleges egy sör és fontos, hogy legyen egy sajátos karaktere, ami megkülönbözteti akár a kategóriáján belül is más söröktől.

Kapcsolat