Sörlap hírek

Az indexes sör forgalomba megy

Sörlap.Hu | 2014-05-08 18:38:12

Az Index.Hu szerkesztőségi söre, az "Ez nem egy IPA" nemrégiben mutatkozott be a kíváncsi érdeklődőknek, mára azonban túlvagyunk a sokadik főzeten is. A végeredmény annyira meggyőző volt a készítők számára (is), hogy hamarosan bárki találkozhat a sörrel.

Az "Ez nem egy IPA" eredetileg Németh Antal kipróbálatlan receptje alapján készült el az Index.Hu szerkesztőségében, igazi házi körülmények között. Az italt olyan jól fogadták a budapesti Főzdefeszten, hogy utána kétszer is nagyobb tételt (25 rekesznyit) kellett belőle főzni. Ráadásul a fesztiválon a készítők összefutottak Chris Vannerommal, az egyik legnagyobb európai sörforgalmazó cég volt elemzőjével, aki a kóstolás után kijelentette: "Szerintem ez egy nagyon iható sör, piacra kellene dobnotok!"

Németh Antal úgy döntött, hogy hallgat a tanácsra: két társával - Elek Zoltán és Szlamka Gyula - főzdét alapított, és a sör "Ez nem egy IPA - Credo" néven hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül.

A nedü első 1700 literje jelenleg a felvidéki Rozsnyó Kaltenecker sörfőzdéjében készül.


A sör nemcsak ízében különleges, hanem abban is, hogy Németh Antal korábban az ideális tanulósör receptjét rakta össze Sernevelde nevű honlapján. Egy klasszikus IPA típusú sör receptjét írta le kezdőknek, ami egyfajta malátát (müncheni) és egyfajta komlót (citra) tartalmaz a könnyebb elkészíthetőség kedvéért. A csavar annyi a receptben, hogy a müncheni malátát nem használják az IPA típusú sörökhöz, így a végeredmény (ami az Index.Hu szerkesztőségében alakult ki), egy nagyon érdekes, lágyabb, nem annyira keserű, mondhatni nőiesebb ital lett. (A maga férfias, 6,9%-os alkoholszázalékával.)

A recept nyílt forráskódú, ma is elérhető a honlapról, aki akarja házilag elkészítheti, és összemérheti a magáét a boltban vett sörrel. A főzde havi 1700 liter sör lefőzésére készül, ami magyarországi viszonylatban nem kevés.

Ez a sör már bizonyított, Németh Antal szerint mindenki szerette, nem volt kérdés, hogy ezzel indítják a Hedon főzdét (ami nevében az élvezhető sörre utal). Arra a kérdésre, hogy miért hozták ki a sört Szlovákiába, azt mondta: itt van akkora szabad kapacitás, hogy ilyen mennyiségben és minőségben le tudják főzni a sört. Az "Ez nem egy IPA - Credo" körülbelül 750-800 forintba kerül majd.

Kapcsolat