Érdekességek a sörvilágból

Sörrel megelőzhető a reuma kialakulása

Sörlap.Hu | 2014-05-09 14:04:30

Heti egy-két pohár sör a nőknél segít megelőzni a fájdalmas reumás betegségek kialakulását - állítja egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. A betegség, amely nagyobb részben érinti a nőket, mint a férfiakat, általában a 20-30 éveseknél alakul ki, s hátterében az immunrendszer zavara állhat.

A vizsgálat keretében két nagyobb elemzésben is szemügyre vették a nők alkoholfogyasztási szokásait, majd a reuma előfordulásával hasonlították össze. Az 1976-ban kezdődött első kutatásba 121, míg az 1989-es második vizsgálatba 116 ezer nőt vontak be. A hosszú távú vizsgálat során kétévente megkérdezték őket általános egészségügyi állapotukról, életmódjukról és táplálkozásukról, valamint négyévente rákérdeztek alkoholfogyasztási szokásukra is.

"A hosszú távú, mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a későbbi rheumatoid archritis kialakulásának kockázatát" - véli Dr. Bing Lu, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Orvosi Egyetem és a Brigham és Női Kórház professzora. A számok arányában kifejezve a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás 21 százalékkal csökkentette a betegség kialakulását, a mérsékelt sörfogyasztás azonban ennél nagyobb mértékű jótékony hatást fejtett ki: mintegy harmadával csökkentette a rizikót.

Kapcsolat