Sörpiaci hírek

Nem tetszik a sörgyártó az Erstének

Sörlap.Hu | 2014-06-24 14:50:02

Többször is próbált Ausztria legnagyobb alapkezelője párbeszédet kezdeményezni belga sörgyártó óriással, viszont mivel nem történt előrelépés többek között az igazgatótanács javadalmazási politikáját illetően, több alapjukban is eladták a kitettségüket. Az Anheuser-Busch InBev szerint a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően jártak el. Ez az eset is rávilágít, hogy mennyire fontosak a befektetők számára a vállalatirányítási szempontok - írja a Financial Times.

Ausztria legnagyobb alapkezelője, az Erste Asset Management két alapjában is értékesítette az Anheuser-Busch InBev részesedését, a vezető sörgyártó azért jutott erre a sorsra, mert az alapkezelő az igazgatótanácsban és a bérezési rendszerben is talált számára kivetnivaló dolgokat. Az alapoknál felállított felelős befektetési kritériumokat nem teljesítette a Budweiser és a Stella Artois gyártója, így nem volt mit tenni. Többek között azt állapította meg az alapkezelő, hogy mindösszesen az igazgatótanács 22%-a független valóban a cégtől.

Az osztrák alapkezelőnek összesen hét társadalmilag felelős alapja van (2,7 milliárd eurós vagyonnal), ezek egyikében sem található meg a belga sörgyártó. A 48,5 milliárd eurós vagyont kezelő cég szerint nem a legjobb megoldás, ha az igazgatóságban hasonló javadalmazási rendszer van érvényben, mint ami a menedzsmentre érvényes, hiszen ez utóbbiak felügyeletét és javadalmazását éppen az igazgatótanácsnak kellene megtennie. A függetlenség a sörgyártónál nem biztosítóható, pedig az Erste többször is próbálkozott párbeszédre a társasággal, de ezekre nem kaptak választ. A szokásos forgatókönyv szerint fél éve van egy portfóliócégnek arra, hogy válaszoljon a kérdésekre, és csak ezt követően döntenek arról, hogy marad a befektetés vagy sem.

A sörgyártó szóvivője azt mondta, hogy az igazgatótanács javadalmazási struktúrája a belga és az amerikai követelményeknek is eleget. Azt viszont elismerik, hogy egyes esetekben eltérnek a belga szabályozáshoz képest, ami összhangban van az iparági versenytársak gyakorlatával. Kétségtelen, hogy ez a példa is azt mutatja, hogy a befektetők körében mennyire felértékelődtek a vállalatirányítási szempontok. Ez elengedhetetlen egy olyan környezetben, amikor alacsonyak a növekedési kilátások, viszont az értékeltségek a magasban vannak. Abban érdekeltek a befektetők, hogy fenntartható pályán mozogjon a cég.

Kapcsolat