Sörlap hírek

Sörfőzde a mecsetek árnyékában

Sörlap.Hu | 2014-07-02 10:51:26

Fegyverrel tilos a bemenet! - ez a felirat díszeleg a Heineken Sörfőzde kapuján Hararban, melynek híres városkapuja ott díszeleg a sörös palackokon is. Harar az iszlám szent városa ahonnan a Balkezes Ahmed egész Észak-Kelet Afrikát igazgatta a XVI. században.

Etiópia keresztény ország jelentős muzulmán kisebbséggel. A sör tehát a többség számára megengedett ital, a muzulmánok a khatot rágják. Ez a kábítószer egész Észak-Kelet Afrikában és az Arab félszigeten is honos. Rimbaud a jeles francia költő is kipróbálta állítólag, amikor fegyvercsempészként itt tengette napjait. Igaz, hogy ő nem sört, hanem abszintot ivott...

A sör újabb lelemény Etiópiában ahol elsőként maga a kormány kezdte meg a sörfőzést, ám nem sokkal utána eladta a a sörfőzdét Hararban a Heinekennek. A világcég ezek után Addisz Abebaban, az ország fővárosában is létesített egy sörfőzdét, hogy a növekvő igényeket kielégítse. Addisz Abeba ipari parkjaiban egyébként nem csupán a Heineken van jelen, de ott vannak a világcégek is: a Unilever, a Glaxosmithandkline, és persze a kínaiak, akik Etiópia legfontosabb gazdasági partnerei.

Kapcsolat