Sörpiaci hírek

Kína a sörhatalom

Sörlap.Hu | 2014-08-01 08:24:42

Kína 2017-re a világ legértékesebb sörpiaca lesz, megelőzve az Egyesült Államokat - állítja az EuroMonitor legfrissebb jelentése. A távol-keleti birodalomban mennyiségre már most is a legtöbb sör fogy - kétszer annyi, mint Amerikában -, ám három év múlva Kína költésben is lekörözi az Újvilágot, s abszolút mértékben az első számú sörpiac lesz. Tavaly a piac értéke csaknem 80 százaléka volt az Egyesült Államokénak, s az elsőség eléréshez 45 százalékos növekedésre van szükség.

A kínai sörpiac fellendülése egy sor makrogazdasági és demográfiai tényezőnek köszönhető - ecseteli Amin Alkhatib, az EuroMonitor alkoholszakértője. Az elkölthető jövedelem kétszámjegyű ütemben nő 2013 és 2018 között, s a nagykorú fogyasztók számának gyarapodása is felülmúlja Amerikát. A sör ára is konszolidálódik, egyre többen engedhetik meg a sörözést, s nő a prémium márkák iránti kereslet is. Ez utóbbiból a SABMiller és a Carlsberg veheti ki jobban a részét, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az átlagos láger sör iránti vágyat sem.

A legnépszerűbb márka a Jünhua (Hópehely), ezt követi a Csingtao, a Jencsing, a Harbin és a Laosan. Bevétel szempontjából a legnagyobb sörgyár a China Resources, majd a Csingtao következik, harmadik a belga Anheuser-Bush InBev. Ismét egy kínai sörfőzde, a pekingi Jencsing jön negyediknek, ötödikként pedig a dán Carlsberg sorakozik fel.

Kapcsolat