Sörpiaci hírek

Ajánlatot kapott a Heineken

Sörlap.Hu | 2014-09-16 11:36:39

A holland sörgyártó, a Heineken vasárnap bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot kapott egy piaci riválisától, a SABMillertől. A céget irányító tulajdonos célja a társaság függetlenségének megőrzése, ezért az ajánlatot visszautasította.

Az Amstel és a Heineken sörök gyártója - miután konzultált a többségi részvények tulajdonosával - azt mondta, hogy az ajánlat ugyan korrekt, de szeretnék megőrizni a cég kulturális örökségét és identitását - írta cikkében a Reuters. A vállalat több mint 50 százaléka az alapító Heineken család tulajdonában van, mellettük 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a mexikói FEMSA.

A Bloomberg információi szerint a felvásárlási ajánlat része a SABMiller stratégiájának, amely így szeretné megvédeni magát az Anheuser-Busch InBev (a világ legnagyobb sörgyártója) fúziós szándékaitól. Már hónapok óta találgatják üzleti berkekben, hogy mikor tesz ajánlatot az Anheuser-Busch InBev, amely híres agresszív felvásárlási stratégiájáról.

A SABMiller nem kommentálta az újság értesüléseit. Meg nem nevezett források szerint azonban a Heineken család kapta az ajánlatot és a tárgyalások az elmúlt két hétben zajlottak.

A SABMiller számos felvásárlási ajánlatot tett az elmúlt években: 2005-ben a kolumbiai Bavariát, 2007-ben a Grolscht vették meg. A sörpiac többi szereplőjével együtt azért küzdenek ők is, hogy növeljék bevételeiket elsősorban Európában és Észak-Amerikában. A Heineken pedig pont ezeken a területeken piacvezető, ráadásul az elmúlt években tovább terjeszkedett az ázsiai és a mexikói piacon.

Kapcsolat