Sörpiaci hírek

Orosz kézen a Pabst

Sörlap.Hu | 2014-09-24 13:03:13

A többi közt a jól ismert Pabst Blue Ribbont is gyártó százhetven éves, patinás amerikai Pabst Brewing Company az orosz Oasis Beverages tulajdonába kerül. A főzde receptjeihez és márkáihoz - Eugene Kashper, az Oasis igazgatóságának elnöke szerint - nem nyúlnak hozzá, és helyükön maradnak a vezetők is.

A Pabst számos népszerű, olcsó termékeket árusító brand tulajdonosa, amelyek a fiatalok körében számítanak igazán népszerűnek. A cég 2008-ig gyengélkedett, az azóta eltelt mintegy hat évben azonban talpra állt, 2013-ban például háromszor annyi sört adta el, mint 2004-ben, mintegy 350 millió litert.

A társaság korábbi tulajdonosa az amerikai C. Dean Metropoulos élelmiszeripari befektető volt. Az Oasis a TSG Consumer Partners befektetőtársasággal közösen vásárolja fel a Pabstot mintegy 700-750 millió dollárért.

Az orosz cég Oroszországon kívül Ukrajnában, Kazahsztánban és Fehéroroszországban van jelen, a térség egyik legnagyobb sör- és üdítőgyártójának számít. Több, csak a régióban ismert italt gyárt, valamint számos nemzetközi márkát - például a Heinekent, az Erdingert, a Krombachert - is forgalmaz.

Kapcsolat