Sörlap hírek

Hamarosan csapra verik a Csíki és a Székely Sört

Sörlap.Hu | 2014-10-08 12:06:42

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. Amint megkapják a végső engedélyt, hozzáfognak a termeléshez. Ígéreteik szerint novemberben már az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák. A sajtó képviselői a sörgyártási folyamatokkal is megismerkedhettek kedden a csíkszentsimoni sörgyár látogatásakor.

A résztvevőket Simonffy Árpád sörfőzőmester avatta be a sörfőzés rejtelmeibe, ő ismertette a gyártás folyamatait, technológiáját. Bemutatásra került a számítógépes vezérlőterem, a főzőház, valamint a töltő-, illetve palackozó csarnok is. A sörfőző mester elmondta, hogy az új Csíki Sör, valamint a Székely Sör alsóerjesztéssel készül, s leginkább a bak típusba tartozik. "Ünnepi sörtípusként is ismerik a magas alkoholtartalma miatt" - magyarázta Simonffy. Hozzátette, enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, alkoholtartalma pedig hatszázalékos.

Az új sörfőzdében kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a folyékony kenyeret, betartva az 1516-os bajor sörtisztasági törvény előírásait. A sörfőző mester azt is elárulta, hogy a gyártáshoz szükséges sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból. A Csíkszentsimonban gyártásra kerülő sörök receptjeit egyébként a Sapientia EMTE élelmiszeripari tagozatával közösen állították össze.

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa elmondta, eredetileg október elsejétől szerették volna elindítani a termelést, de még várniuk kell a pénzügyminisztériumtól a végső engedélyre, ugyanis egy hónapban csak egyszer ülésezik az engedélykérelmeket elbíráló bizottság. A sajtót a termék leendő ára is érdekelte: a tulajdonos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a forgalomban lévő csíkszeredai sörök áránál valamivel olcsóbb lesz. Tőle tudjuk, hogy közel 3 millió eurót fektettek a beruházásba, ennek egy része magán-, másik része bankból származó tőke.

A sörgyárban negyven személyt alkalmaztak, köztük tíz, a csíkszeredai Sapientia egyetemen végzett diákot, a többi helyi, környékbeli munkaerő. A sörgyár kapacitása havonta 400 ezer liter. "Ez a székelyföldi régió sörfogyasztásának 5-6 százalékát teszi ki" - magyarázta Lénárd.

A söröket egyébként Hargita, Kovászna, és Maros megyében, valamint Brassó megye egy részében értékesítenék: üveges kiszerelésben a Csíki Sört, pillepalackosban pedig a Székely Sört, valamint hordóban mindkettőt. Közel 1600 kereskedelmi egységgel kötöttek szerződést. A Csíkszentsimonban gyártásra kerülő söröket Igazi Csíki Sör, valamint Székely Sör márkanév alatt védték le.

Kapcsolat