Érdekességek a sörvilágból

Sört az okosságért (is)

Sörlap.Hu | 2015-01-19 14:21:25

A xanthohumol nevű flavonoid javítja a kognitív funkciókat - derült ki egy egereken végzett friss kutatásból. A szakértők úgy vélik, ez hasznos lehet a metabolikus szindróma kezelésében, továbbá a korral járó szellemi hanyatlás megelőzésében.

A sör tehát valóban "okosít" - legalábbis az egyik összetevője. Elméletben, mivel gyakorlatban kétezer litert kellene belőle meginni. A flavonoidok olyan összetevők, amelyeknek a növények gyakran a színüket köszönhetik. Hatásukat tanulmányozták már az áfonyában, az étcsokoládéban és a vörösborban is. Az eredmények alapján segíthetnek a rák és a szívbetegség megelőzésében.

A tudósok reménykednek benne, hogy a xanthohumol felhasználható a metabolikus szindróma kezelésére, mely elhízással, magas vérnyomással és demenciával járhat. A ritka anyagcsoport többek között a komlóban is megtalálható, amiből sör készül.

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy óriási lépést tettek az emlősöknél megfigyelhető időskori szellemi hanyatlás kiküszöbölése felé. Azt vizsgálták, hogy a nagy dózisú xanthohumol, ami már a napi táplálkozással nem kerülhet be a szervezetbe, milyen hatással bír. Bebizonyosodott, hogy a flavonoid javítja a fiatal állatok testének alkalmazkodóképességét.

A megfigyelt mennyiséget csakis táplálék-kiegészítővel lehetett elérni, mert nagyjából 2000 liter sörben található adagnak felelt meg. "A xanthohumol felgyorsíthatja az anyagcserét, csökkenti a zsírsavakat a májban, a fiatal állatoknál pedig javítja a kognitív alkalmazkodóképességet, vagy a magasabb szintű gondolkodást" - fogalmazott Dr. Daniel Zamzow.

"Az idősebb egereknél azonban sajnos nem szorította vissza a palmitoilációt, és nem javította a tanulási vagy kognitív képességeiket sem. Ilyen mennyiségben legalábbis nem" - tette hozzá a szakértő.

Kapcsolat