Sörpiaci hírek

Durvul a harc Székelyföldön - bojkottfelhívás a Heineken termékeire

Sörlap.Hu | 2015-01-21 17:53:46

Összejöhet az első rendes termékbojkott Székelyföldön. Ebben a pillanatban már 3600-an lájkolják azt a Facebook-csoportot, amely bojkottot hirdetett a Heineken termékeire Székelyföldön. A csoportot létrehozóknál az verte ki a biztosítékot, hogy a Heineken "úgynevezett Székelyföldnek" nevezte Székelyföldet abban a beadványában, amellyel áthelyezést szeretne elérni az Igazi Csíki Sört gyártó S.C. Lixid Project Srl. ellen indított perében.

Az "úgynevezett Székelyföld" kifejezést a román politikum és sajtó azon szegmense használja előszeretettel, amely így is jelezni akarja, hogy nem tekinti önálló földrajzi és kulturális egységnek a régiót.

Mint ismeretes, a Heineken a márkanév ellopása miatt perelte be a csíkszentsimoni sörmanufaktúrát. 2003 óta a Heineken birtokolja a Ciuc Premium sörmárkát, amit az erdélyi magyarok eddig csíki sörnek neveztek. A multi egyébként nem kevesebbet követel, mint a konkurens termék előállításának és forgalmazásának betiltását, illetve a gyártósor és az áru elkobzását.

A Hargita Megyei Törvényszék decemberben elutasította a keresetet. A Heineken azonban fellebbezett, így került az ügy a marosvásárhelyi táblabíróságra. A holland eredetű multi azonban úgy véli, a székelyföldi sajtó hangulatkeltéssel próbál nyomást gyakorolni a bírókra, ezért az ügy áthelyezését kéri. Az áthelyezési kérelemről január 30-án dönt a legfelső bíróság.

Időközben egy új posztban a csoport már azt is elárulta, milyen anyaországi söröket ne igyon az, aki szolidaritásból Magyarországon bojkottálná a Heinekent. Az oldal fejlécében pedig azt üzenik: "Vegyetek búcsút az állítólagos Székelyföldön élő állítólagos székely vásárlóktól!"

Kapcsolat