Sörlap hírek

Radikális változások előtt a cseh kocsmakultúra

Sörlap.Hu | 2015-01-29 17:45:36

Úgy látszik, a világon semmi sem tart örökké. A világhírű - mi magyarok által is kifejezetten kedvelt - cseh sör- és kocsmakultúra is változások előtt áll. Hogy ez pontosan mit fog eredményezni, ma még nem jósolható meg, de valami - nagy valószínűség szerint - ismét eltűnik az életünkből.

Aki valaha járt már Csehországban étteremben vagy kocsmában, tudja, hogy az alkoholt tartalmazó italok sok esetben olcsóbbak, mint az üdítők vagy a víz. A cseh Egészségügyi Minisztérium ezt nem nézi jó szemmel, és egy új törvényjavaslata értelmében olyan árszabályozást vezetnének be a bárokban és a kocsmákban, hogy az étlapon legalább egy üdítőnek vagy a víznek olcsóbbnak kell lenni, mint az alkoholt tartalmazó italnak.

De nem csak ebben tervez radikális kocsmakultúra-reformot a minisztérium. A törvényjavaslat, mely elfogadása esetén, 2016. január 1-én lépne érvénybe, teljesen megtiltaná a dohányzást az éttermekben, játszótereken és egyéb büfé-jellegű egységekben. Az Egészségügyi Minisztérium számításai szerint az új szabályozás a dohánytermékek fogyasztásának csökkenését okozhatja, ugyanakkor kevesebb jövedéki adót is szednének be az eladott termékek után. Becslések szerint az állam bevételei akár 2,1 milliárd koronával (mintegy 21 milliárd forinttal) is csökkenhetnek.


"Vegyünk példát Nagy-Britanniáról vagy Magyarországról a jogalkotás szempontjából, ezekben az országokban teljesen kitiltották nemcsak a bárokból, éttermekből a dohányzást, de például a zárt légterű munkahelyekről is" - nyilatkozta támogatólag Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a törvényjavaslat kapcsán az idnes.cz internetes portálnak. A cseh törvényjavaslat korlátozná a dohányzást az óvodák, iskolák, játszóterek és a tömegközlekedési megállók környékén, de a települési önkormányzatoknak, saját hatáskörben, egyéb helyeken is lehetőségük nyílna a dohányzás betiltására.

"A törvényjavaslat alapjaiban avatkozik be a vendéglátósók életébe. Leginkább az zavarja a kocsmárosokat, hogy ezentúl bírság járna 18 év alatti vagy láthatóan részeg személy kiszolgálásáért. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kocsmárosak ellenőrizni kell a gyanúsnak ítélt személy nagykorúságát vagy alkoholtesztnek alávetni, például leheletét ellenőrizni" - reagált a lehetséges törvényi változásokra Václav Stárek a Csehországi Hotel-, és Étteremtulajdonosok Szövetségének elnöke.


Stárek a dohányzás betiltásáról azt gondolja, arról a piacnak kellene dönteni. Ma is léteznek nem dohányzó éttermek, vagy olyan vendéglátó ipari egységek, ahol létezik nemdohányzó részleg. "A teljes betiltás mellett egyetlen releáns érvet tudok felhozni: az ott dolgozó személyzetet, akik akaratlanul beszívhatják a dohányfüstöt", érvelt az elnök.

Forrás: Index.Hu

Kapcsolat