Mindent a sörről

A sör hasznos lehet Alzheimer ellen

Sörlap.Hu | 2015-02-04 17:47:28

A túl sok sör, a túlzásba vitt sörbevitel rövidtávon összezavarhatja a memóriánkat, azonban a folyékony kenyér "józan" mértékű, folyamatos fogyasztása valójában nem csupán kellemes, de hasznos, preventív és egészséges is.

Egy új, az American Chemical Society Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű folyóiratában megjelent tanulmány most végre lerántja a leplet a komlóban megtalálható xanthohumol (Xn) nevű vegyületnek az agyunkra gyakorolt pozitív (tk. védelmező) hatásairól. Bár az orvosok a bort egy ideje már igen sokat dicsérik antioxidáns hatásai miatt, ez az új felfedezés a sörfogyasztás pozitív egészségügyi következményeit firtató vizsgálatok sorába illeszkedik.

Oxidatív károsodás akkor jelentkezik, ha szervezetünk képtelen ellensúlyozni az általa megtermelt szabadgyökök káros hatásait (ilyenkor hasznosak az antioxidánsok). Az agyunkban végbemenő hasonló károsodás többek között olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

A Lanzhou Egyetem kutatói a patkányokon végzett kísérleteik során felfedezték, hogy a xanthohumol védelmet nyújtott az agysejtek számára a mesterségesen indukált oxidatív stresszel szemben.

Kapcsolat