Sörpiaci hírek

Bezárja két orosz sörfőzdéjét a Carlsberg

Sörlap.Hu | 2015-02-16 14:27:50

A Carlsberg sörgyártó cég tíz oroszországi üzeme közül kettőt bezár. A dán vállalat a szankciók sújtotta Oroszország gazdaságának visszaesését és a szigorú szabályzatok miatt lecsökkent keresletet jelöli meg a bezárások fő okaként.

A Carlsberg szerint, mely működési profitjának egyharmadát Oroszországban keresi, a bezárások kb. 15 százalékkal csökkenthetik oroszországi kapacitásukat. A lépés egy adózás előtti kb. 700 millió dán korona (30 milliárd forint) értékű leíráson túl nem érintik a 2014-es működési profitot. A cég az elmúlt évben kétszer is csökkentette a kitűzött profit értékét az orosz sörkereslet gyengülése miatt: a szigorú, alkoholizmus visszaszorítását célzó intézkedések hatására az ország sörpiaca 2008 óta több mint 30 százalékot esett vissza. Ilyen intézkedés volt például a jövedéki adó emelése, a hirdetések korlátozása, vagy a sör árusításának betiltása a kioszkokban. A sörpiac hanyatlását tovább súlyosbították Oroszország ukrajnai beavatkozására válaszul kirótt nyugati szankciók és a zuhanó olajárak miatt gyengülő rubel.

A kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a kiegyensúlyozatlan szabályozás és az adótörvények okán folyamatosan gyengülő sörpiac miatt a cég úgy határozott, hogy befejezi a termelést chelyabinski és krasnoyarski gyáraiban - közölte nyilatkozatában a Carlsberg orosz részlege, a Baltika.

Az április végére tervezett bezárások miatt 560 embert bocsát el a cég, mely éves pénzügyi jelentését februárban teszi közzé. A bezárásokkal elért megtakarításról nem közöltek adatokat. A Carlsberg, legtöbb versenytársához hasonlóan, több hónapja kénytelen csökkentett kapacitással működtetni sörfőzdéit, ültetvényeik egy részét pedig már nem gondozzák. Anheuser-Busch InBev, a világ legnagyobb sörgyártója például négy ültetvényét zárta be az elmúlt két évben.

A dolgozók kígyózó sorokban álltak felmondólevelükkel a krasnoyarski sörfőzdében, ahol a már szovjet korszakban is jól ismert Baltika zászlaját oly sok évig lengette a szél.

Kapcsolat