Sörlap hírek

Rendben voltak a sörök

Sörlap.Hu | 2015-06-11 13:38:35

Negyven különböző típusú, ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az élelmiszer és vegyipari laboratórium ellenőrzésén valamennyi sör megfelelt a követelményeknek - közölte az NFH az MTI-vel csütörtökön. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelők-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva.

Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalomnak. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek - közölték.

Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója "minőségi" jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma - az erjedés előtti szárazanyagtartalma - legalább 11 százalék. A 7 megvizsgált "minőségi" sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is.

A sör fogalmát a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, eszerint a sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Az ízesített sör olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a "sör", illetve "ízesített sör" kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék világos sör, félbarna, vörös sör vagy "barna sör". Az ízesített sörök megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.

Kapcsolat