Sörlap hírek

Citromos söritalokat vizsgált a NÉBIH

Sörlap.Hu | 2015-06-23 17:26:54

Tizenöt citromos söritalt vizsgált legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A mintegy két hónapig tartó teszten a négy legnagyobb hazai gyártót is ellenőrizték. Az alapanyagok, a gyártási folyamatok és késztermékek vizsgálatát egyaránt magába foglaló akció során kifogásolnivalót nem talált a hivatal.

A négy legnagyobb hazai sörgyár ellenőrzése során a felügyelők a gyártástechnológia teljes folyamatát vizsgálták a termék előállításától a kiszerelésen át a raktározásig. A szakemberek nem csupán a citromos söritalból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcssűrítményből és kukoricadarából is, de a csomagolóanyag kontrollja sem maradhatott el. A sörösdoboz és -tető összkioldódási vizsgálatának eredménye megfelelő volt, valamint az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból kioldódó fémek mennyisége is a kimutathatósági határ alatti értéket mutatott.

Az ellenőrök vizsgálták a gyártmánylapnak (termék specifikációnak) való megfelelőséget is, amely során nem volt kifogásolható termék. Az izotóp-arány vizsgálat alapján megállapítható, hogy a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékű pótanyagot egy vizsgált esetben sem észleltek, és valamennyi esetben megfelelően tüntették fel a pótanyagokat.

A kedveltségi vizsgálatokon a tesztelők tizenöt hazai, valamint egy Ausztriában forgalmazott citromos söritalt kóstoltak, köztük egy-egy termék üveges és dobozos változatát is. A kóstolás ismét "vakon" történt. Az italok jellemzőit ötfokú skálán értékelték: a megjelenést, az illatot, az ízt, a gyümölcsös karaktert és az összbenyomást pontozták, amely szempontok alapján a dobozos Gösser Natur Radler végzett az élen. Második lett a Borsodi Friss Citrom, harmadik helyen pedig az üveges Gösser Natur Radler zárt.

Kapcsolat