Sörlap hírek

30 éves a martfűi sörgyár - Ünnepi rendezvénysorozattal és sörfesztivállal ünnepel a Heineken

Heineken | 2015-08-17 17:04:12

Ünnepi szimpóziummal, Ad De Joode holland orgonaművész koncertjével és a Gyárépítő című dokumentumfilm vetítésével ünnepelte harmincadik születésnapját a város vezetésével közösen a martfűi Heineken sörgyár. A Magyarországon egyedülálló módon két sörgyárat üzemeltető Heineken a jubileumi események után, szeptember 26-án szezonzáró sörfesztivállal és a látogatók előtt megnyitott sörgyárral is ünnepel Martfűn.

2015 a jubileumi évfordulók éve a Heineken Hungária számára. A Magyarországon egyedülálló módon két sörgyárat üzemeltető vállalat soproni egysége idén ünnepelte fennállásának 120-adik évfordulóját, melyet a társaság májusban nagyszabású sörfesztivállal ünnepelt a városban. Idén azonban egy másik kerek születésnapot is ünnepelhet a Heineken, hiszen martfűi egysége augusztus 17-én lett 30 éves. A Martfűi Ünnepi Napok programsorozatának keretében megrendezett szimpózium, Ad DE Joode holland orgonaművész koncertje és a Dr. Pálffy Dezső az Első Szövetkezeti Sörgyár alapítójának életét bemutató, "A gyárépítő" című dokumentumfilm vetítése kísérte a születésnapot. Ezt követően az idei fesztiválszezon és a 30 éves jubileum lezárásaként szeptember 26-án saját sörfesztivált rendez a Heineken, hogy Martfű lakóival közösen ünnepelhessék ezt a hosszú sikertörténetet. Az ingyenes rendezvényen a kitűnő hangulatról a Magna Cum Laude zenekar, a jó sörről pedig az Arany Fácán gondoskodik.


A Heineken Hungária az évek során Martfű meghatározó gazdasági szereplője lett. A térségben is jelentős a vállalat gazdasági lábnyoma: a város munkaképes korú lakosságának 1,6 százalékát foglalkoztatja a sörgyár. A vállalat által fizetett helyi iparűzési adó és kommunális adó pedig jelentősen hozzájárul Martfű fejlődéséhez. A martfűi önkormányzat bevételeinek közel húsz százalékát a Heineken adja. A Martfűi Sörgyár a cégcsoport szempontjából is fontos szerepet tölt be, hiszen itt készül a világ innovációnak számító Soproni Frissen Csapolt, valamint az egység egyike annak a 30 üzemnek a világon, amelyek a TPM hatékonyságnövelő és folyamatfejlesztő eszközrendszer szerint bronz fokozatú minősítéssel rendelkezik.

A Martfűi sörgyár zöld, fenntartható működésével is kiemelkedik a többi magyarországi sörgyár közül. A Heineken innovatív beruházásainak köszönhetően az egység energiafelhasználása az utóbbi években jelentősen csökkent. Ez többek között napelemek telepítésének, LED fényforrások használatának, frekvenciaváltós kompresszorok alkalmazásának köszönhető. Ezen kívül az üzem hőigényének egy részét biogázból állítja elő - ezek következtében a sörgyár széndioxid kibocsátása is drasztikusan, több mint 50 százalékkal csökkent 2013-ban. A társaság létrehozta a Heineken Hungária Martfűért programot is, mely helyi civil közösségek, egyesületek, alapítványok városfejlesztési, közösségépítési célkitűzéseit támogatja.

"Kelet-Magyarország fontos stratégiai bázis számunkra, a sörgyár modern kialakítását és hatékony működését tekintve pedig az egyik legnagyobb büszkeségünk. A gyár sikere közös siker, a helyiek barátságos fogadtatása és martfűi dolgozóink áldozatos munkája nélkül nem ünnepelhetnénk" - mondta Joris Huijsmans, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

"Martfű Város Önkormányzata nevében szeretném megköszönni Dr. Pálfy Dezső Úrnak, hogy annak idején ide, a Tisza legszebb kanyarulatába álmodta meg az Első Szövetkezeti Sörgyárat, majd példaértékű szakmai munkával valósította meg és működtette azt" - mondta Dr. Papp Antal, Martfű polgármestere. Hozzátette: "azóta is kiemelkedően meghatározó a város életében a Heineken Sörgyár. Reméljük, hogy az eddigi jó együttműködésünket még tovább tudjuk erősíteni és a vállalatot a város életében, eseményeiben az őt megillető helyre, rangra tudjuk emelni."

A szeptember 26-i sörfesztiválon a Magna Cum Laude is koncertet ad, de maga a sörgyár is különleges programmal fogadja az érdeklődőket: aznap a "Nyitott gyár" esemény keretein belül a látogatók saját szemükkel láthatják, hogy készülnek Magyarország kedvenc sörei, alkoholmentes sörei és radlerei.

Kapcsolat