Sörlap hírek

Sörmúzeum nyitott Szolnokon

Sörlap.Hu | 2016-07-25 17:11:00

Július 22-én Szolnok főterén megnyitotta kapuit a Sörárium. A Városháza pincéjében található kiállítás a folyékony kenyér több mint hatezer éves történetét mutatja be. Az új múzeumot Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és dr. Bene Ildikó, országgyűlési képviselő, Jász-nagykun Szolnok megyei fejlesztési miniszteri biztos adta át. A megnyitó vendégeinek alkalma volt végigjárni a boltíves pincefolyosókat, majd a tárlat bejárása után Hajdú Steve és Harsányi Levente lepte meg egy rövid, humoros jelenettel a megjelenteket.

A Sörárium több szempontból is különleges kiállítótér. A hasonló tematikájú múzeumok ugyanis egy-egy sörmárkához kötődnek, a szolnoki múzeum azonban márkafüggetlenül, komplex megközelítéssel mutatja be a nedű történetét. A látogató megismerkedhet a sör történetével, a serfőzési eljárások fejlődésével, a habzó ital emberi kultúrtörténetre és a tudományra gyakorolt hatásával.

A Söráriummal olyan különleges múzeummal gazdagodott Magyarország, amely a legszélesebb közönség számára nyújt kulturálódási és kikapcsolódási lehetőséget. Bízunk benne, hogy azok is örömmel fogják felkeresni, akik egyébként nem tartoznak a sörital rajongótáborába - jelentette ki a megnyitón Szalay Ferenc.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kiállítás a fiatalok számára is vonzó legyen, ezért a Söráriumot a legkorszerűbb interaktív eszközökkel szereltük fel. A digitális generáció tagjai érintőképernyős asztalokon és mozgásvezérelt, kinect-navigációt használó alkalmazások segítségével ismerkedhetnek meg a folyékony kenyér történetével. A gyermekeket játszószoba és gyermekfoglalkoztató várja, így a Sörárium látogatása gyermekes családok számára is remek kikapcsolódás lehet - tette hozzá a polgármester.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Sörárium alkalmazottainak átlagéletkora 30 év alatt van. A városvezetés kiemelten fontos feladatának tartja, hogy munkalehetőséget biztosítson a szolnoki fiatalok számára. Az új intézmény egyszerre növeli a Tisza fővárosának vonzerejét az idelátogatók számára, és nyújt lehetőséget az itt élőknek a helyben boldogulásra - mondta Szalay Ferenc.

A 8 helyiségben, 1000 négyzetméteren üzemelő múzeumnak egyedi atmoszférát kölcsönöz, hogy belső terei steampunk jellegű design-t kaptak. A kiállítás bejárása után a vendégek a Sörárium éttermében pihenhetnek meg, ahol többféle kézműves sör, kávékülönlegességek és ízletes fogások közül válogathatnak. A vendéglátóhely múzeumi belépő kiváltása nélkül, célzottan is látogatható.

A Sörárium megnyitása Szolnok átfogó település- és turizmusfejlesztési koncepciójának része. A városfejlesztési stratégia keretében rövidesen egy másik országosan egyedülálló kiállítás is megnyitja kapuit a látogatók előtt, a katonai repülés történetét bemutató RepTár. A két múzeum és Szolnok egyéb látnivalói akár több napos kikapcsolódásra is elegendő élményanyagot kínálnak akár családok, baráti körök számára is.

Kapcsolat