Érdekességek a sörvilágból

Meghalt a Coronita sörgyár tulaja - szülőfalujára hagyta millióit

Sörlap.Hu | 2016-11-25 17:00:00

A 99 évesen elhunyt Antonio Fernández nagylelkű gesztusa a Cerezales del Condado nevű, 80 lakosú spanyol településsel tett nagyon jót. A Corona Extra nevű sört gyártó Grupo Modelo cég üzletembere után közel 210 millió dollár (60 millárd forint) maradt, mely végakarata szerint az észak-nyugati Leon megyei községet illeti.

Fejenként két és fél millió dollár körüli az az összeg, ami a lakók markát üti, akik örömmámorban úsznak. Végakarata értelmében a falunak fel kell húznia egy vadonatúj kultúrházat, és egy nonprofit alapítványt is működtetniük kell majd, 300 dolgozóval.

Még kiskorában, a falu 13 gyerekének egyikeként, 14 évesen azért kellett abbahagynia a tanulást, mert a szülei nem tudták fizetni a tandíjat. Igaz, 1949-ben Mexikóba települt át a család, de Fernández sohasem felejtette el, honnan jött.

1971-ben lett nagybátyja cégének vezérigazgatója, ez a vállalat állítja elő Mexikó legnépszerűbb sörét, ami Amerika második számú import söre is. Az üzletember már életében is tett jót földijeivel: 2008-ban egy helyi kulturális intézetet hozott létre, melynek párja a mexikói Puebla államban is megtalálható.

Kapcsolat