Híreink > Sörtörténet, gyártás

Szintetikus élesztőgomba forradalmasíthatja a söripart

2013-07-12 13:36:46 | Sörlap.Hu

Brit kutatók szintetikus élesztőgomba előállításán dolgoznak, amihez az organizmus egész genomját a nulláról írják újra. Eredményeikről Londonban, a szintetikus biológia tudományának egyik éves nagy konferenciáján számoltak be. Kutatásaikban a sörfőzdékben az erjesztéshez alkalmazott Saccharomyces cerevisiae-ből indulnak ki, az Imperial College London kutatócsoportjának az a célja, hogy a génmanipulált gomba hatékonyabban ls gyorsabban végezze az erjesztés folyamatát, és ellenállóbb legyen az alkohollal szemben.


Grönlandon is ihattak sört a vikingek

2012-02-09 10:43:59 | Sörlap.Hu

A vikingek egyszerre voltak híresek és hírhedtek sör és mézbor iránti szeretetükről. A régészek régóta vitáznak arról, hogy vajon Vörös Erik (950-1010) és utódai hogyan bírták az aranyló ital nélkül, mikor 1000 körül letelepedtek Grönlandon.


Hogyan állították elő az "ókori" sört?

2012-01-22 15:51:48 | Sörlap.Hu

Míg az ősi ékírásos szövegek, valamint az edényekben talált maradványok arra utalnak, hogy Mezopotámia lakosai kedvelték a gabonafélékből előállított erjesztett italt, gyakorlatilag semmit sem lehet tudni arról, hogyan állították elő a sumér sörféleséget - elképzelhető, hogy az nem is tartalmazott alkoholt.


Számítógéppel vezérelték a sörélesztőt svájci kutatók

2011-11-15 10:31:46 | Sörlap.Hu

Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és az élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását. A tudósok a sörélesztő néven ismert sarjadzógombát vizsgálták, de a számítógéppel vezérelt biotechnológiai folyamatok révén például bioüzemanyagot is gyárthatnak baktériumokkal.


Patagóniai gombának köszönhető a világos sör

2011-08-24 14:34:49 | Sörlap.Hu

A XV. században, amikor az európaiak először kezdtek emberek és termékeket szállítani az Atlanti-óceánon át, egy mikroszkopikus potyautas valamiképpen eljutott Bajorország barlangjaiba és monostoraiba. A potyautas - egy élesztőgomba, mely távoli partról egy darab fán, vagy egy gyümölcslégy gyomrában utazhatott - nagy jövő elé nézett.


Jundai házisör

2011-08-15 16:35:00 | Sörlap.Hu

Valószínűleg a sör volt az udmurtok és a beszermánok legrégebbi alkoholos itala. Az ünnepek középpontjában régebben a sör állt. A jundai beszermánoknál a 20. század második feléig is szokásban volt a házi sörfőzés. Rituális szerepe már elveszett, de egyesek még ma is otthon készítik el az italt.


Saját sörfőzde Németországból

2011-05-26 07:58:39 | Cserpák Mihály

Jelenleg a sört többnyire tömegtermelésben állítják elő, de számos sörkedvelő jobban értékeli az egyedi ízeket. A kis házi sörfőzdék mintájára a Pico mini sörfőzdével szinte bárki saját magának állíthatja elő kedvenc italát.


A Maibock

2011-05-24 13:20:03 | Sörlap.Hu

A németek közkedvelt májusi bak söre ismeretes még a Helles Bock, Heller Bock és Frühlingsstarkier (erős tavaszi sör) néven is. Az eredetileg Bajorországból származó aranyló lager a kemény telek és forró nyarak közötti időszak közkedvelt itókája.


Mikor készült az első sör?

2011-04-07 16:40:39 | Sörlap.Hu

A sörfőzés kezdeteiről tett közzé kutatásokat Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem antropológus munkatársa. Feltételezései szerint 6000 évvel ezelőtt Mezopotámiában (a mai Irak területén) már főzhették sört, ami pedig bizonyos, hogy 4000 éve a sumérok már nagy sörrajongók voltak, söristennőjük, Ninkaszi is erről tanúskodik.


A sörfőzés emelte fel a civilizációkat

2011-02-28 12:00:51 | Sörlap.Hu

A kőkorszakban elsősorban nem azért termesztettek gabonát, hogy megtöltsék vele az emberek a hasukat, hanem hogy a belőle készített sörrel a szomjukat oltsák, ez pedig a civilizációk felemelkedéséhez vezetett - állítják a kutatók.


Kelta sörkultusz a vaskorban

2011-01-18 12:09:36 | Sörlap.Hu

Igencsak szerettek ünnepelni - ráadásul sörrel - azok a korai kelta uralkodók, akik a mai Németország dél-nyugati részén éltek. Legalábbis erről tanúskodnak azok a leletek, melyeket nemrég tártak fel tudósok a Baden-Württenberg-i Eberdingen-Hochdorfban. Ezen mulatozásokra nagy mennyiségű sört kellett előállítani, ezért már a vaskorban is létesültek kezdetleges sörgyárak, melyek főzete a sötét, füstös, enyhén savanyú ízű ős-sör volt.


A rozs

2008-11-21 17:49:43 | Sörlap.Hu

A sör alapanyagait bemutató sorozatunk egy érdekes állomásához értünk. Mint tudjuk, maláta nélkül nincs sör. Azt is tudjuk, hogy a maláta alapja mindig valamely gabona, főként az árpa, s bizonyos típusoknál a búza. Létezik azonban egy közkedvelt itóka, melynek alapja a rozs. A Németországban Roggen-nek nevezett sörök többek között rozs-malátából készülnek.


Malátatípusok

2008-09-19 08:12:23 | Sörlap.Hu

Amint tudjuk, a sör nélkülözhetetlen alkotóeleme a maláta. A sörfőzőmester által kiválasztott és használt maláta egyértelműen meghatározza a készülő sör jellegét, ízvilágát és színét. Cikkünkben utánajárunk a különböző malátatípusoknak.


Élesztők a sörgyártásban II.

2008-08-08 09:08:29 | Dr. Béndek György

Aránylag régen a sörélesztőket két fajtára csoportosították, ezek a Saccharomyces cerevisiae és a Saccharomyces carlsbergensis. Az utóbbit Christian Hansen Emil nevezte el, aki a tiszta élesztők felhasználásának úttörője volt.


Élesztők a sörgyártásban I.

2008-07-29 11:14:28 | Dr. Béndek György

A főzőházban zajló események meglehetősen összetettek. Legfontosabb céljuk azonban az, hogy a lehető legjobb kitermeléssel olyan tápláló sörlevet állítsanak elő, amin az élesztő jól szaporodik, és végül kialakuljon az a sör, amit a sörfőző akart.


A búza

2008-07-22 14:36:07 | Sörlap.Hu

A sör négy fontos alapanyaga - víz, árpamaláta, komló és élesztő - mellett sokszor más összetevők is színesíthetik ezt az évezredes italt. A német búzasörök, a belga fehérsörök egyik nélkülözhetetlen komponense a búzamaláta. A továbbiakban a búzáról olvashatunk speciális, agronómus szemüvegen keresztül.


A komló

2008-05-22 07:53:07 | Sörlap.Hu

A latinul Humulus lupulusnak nevezett komló a csalánfélék családjába tartozó évelő kúszónövény. Hazája a Földközi-tenger keleti partvidéke. A népvándorlások idején került Európába, vadon termő alakjából alakult termesztett növénnyé.


Az árpa

2008-05-05 09:24:54 | Sörlap.Hu

Rövid agrármérnöki képzést indítunk a Sörlap olvasóinak. Cikksorozatunkban megismerheti minden érdeklődő a sör alapanyagait - mezőgazdasági szemmel. Jó ha tudjuk, pontosan mi minden kell mindennapi itókánkba. Elsőként a maláta egyik alapanyagáról, az árpáról tudhatunk meg sokmindent.


A búzasör és ami mögötte van...

2008-01-01 15:35:50 | Feczo

Legyen tél, legyen nyár, akár tavasz, akár ősz, a búzasörök egyre stabilabb helyet követelnek maguknak a sörkedvelők szívében és asztalán. Irásunkban kicsit tudományosan, kicsit viccesen, úgy szilveszteri másnaposan körbejárjuk a témát.


A méhsör

2007-05-02 15:52:16 | Sörlap.Hu

A sörök rajongói előbb vagy utóbb belebotlanak a méhsör kifejezésbe, s bár őseink is szívesen fogyasztották e nedüt, mégis tanácstalanul állnak, s nem tudják mi is ez az érdekes nevű sör. Már ha egyáltalán beszélhetünk sörről... Hiszen ma már tudjuk, hogy a méhsör, amelyet mézből erjesztettek, a cukor közvetlen erjedése miatt inkább a bor kategóriába sorolható.


Az alkoholmentes...

2007-01-27 13:28:52 | Sörlap.Hu

Sokak szerint az alkoholmentes sör nem más, mint az első lépés a guminő felé. Mások szimplán szentségtörésnek tartják az ilyen nedük nyakalását. Egy biztos: mai motorizált világunkban egyre nagyobb keletje van ezen söröknek a sörkedvelők és a felüdülésre vágyók körében egyaránt.


A biosörök gyártása

2006-01-08 13:24:28 | Sörlap.Hu

Ahogy azt egy előző cikkünkben megemlítettük, hazánkban is megkezdődött a biosörök forgalmazása és árusítása. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés: mitől bio egy sör? Ennek járunk utána cikkünkben.


A Lambiek sörök

2005-10-14 16:19:30 | Sörlap.Hu

Ha valaki áttanulmányozza a sörök tipusait, többször is találkozhat a lambiek, lambic vagy épp a lambeek kifejezéssel. Ez az igazi belga sörkülönlegesség nem csak magában fogyasztható, de mint néhány más típus alapsöre is fontos szerepet játszik. A lambiek családba tartozik még a Faro, a Gueuze és a gyümölcsös, úgynevezett Vruchten Lambiek is.


Sörfőzés otthon

2004-11-26 15:39:58 | Sörlap.Hu

Hogyan álljunk neki otthon sört főzni? Milyen kellékek szükségesek, s hogyan járjunk el?


Sörök tí­pusai

2003-01-13 17:21:43 | Sörlap.Hu

Sokan nem is tudják, milyen sokféle sör létezik a világban. A lagerek és ale-ek mellett speciális főzetek is vannak, s bátran kijelenthetjük: mindenkinek megvan a maga söre!


A sör története

2002-12-07 11:13:42 | Sörlap.Hu

A sör története nagyon hosszú időre vezethető vissza. Cikkünk elmeséli ennek a hosszú históriának a legfontosabb állomásait.


A sörfőzés alapanyagai

2002-12-07 11:13:24 | Sörlap.Hu

A sört kalandos története során igen sok alapanyagból állí­tották elő. Mára viszonylag letisztult a felhasznált anyagok köre, főleg Németországban tisztasági törvényüknek, a Reinheitsgebotnak köszönhetően. Lássuk hát, miből készül a folyékony kenyér!


A sörfőzés folyamata

2002-12-07 11:13:17 | Sörlap.Hu

Hogyan történik a sör előállítása nagyüzemi körülmények között? Milyen fázisokon, átalakuláson megy át a sör a palackozásig?


Kapcsolat