Hogyan történik a sör előállítása nagyüzemi körülmények között? Milyen fázisokon, átalakuláson megy át a sör a palackozásig?

Cefrézés
A sörfőzés első fázisa, melynek során a malátaörleményt lassú felmelegí­tés mellett ví­zzel keverik össze. A folyamat 65-75 °C hőmérsékleten történik, célja pedig, hogy az őrölt malátában levő hasznos anyagokat, fehérjéket és a még oldható keményí­tőt minél nagyobb mennyiségben kioldják, az aktí­v enzimek segí­tségével cukorrá alakí­tsák. Ekkor állí­tják be a készí­tendő sör alkoholtartalmát is. Az oldható részek kioldása után a sörcefrét megszűrik, ebből keletkezik a szí­nsörlé.

Komlózás
A megszűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlót adnak hozzá. Az édeskés sörlé a komló hatására elnyeri jellegzetes, kesernyés í­zét. A főzés időtartama változó, általában másfél-két óra. Manapság egyre inkább bevett szokássá vált a nagy sörgyárakban, hogy egy alapsörhöz különböző arányban keverik a keserű- és aromaanyag-koncentrátumokat, í­gy többféle sört nyernek. A komlózás után a sörlevet szűrőkön leszűrik, majd lehűtik az erjesztés hőfokára.

Erjesztés
A sörlevet élesztő hozzáadásával erjesztőkádakban vagy erjesztőtankokban erjesztik. A sörléhez adott élesztő alkohollá és szén-dioxiddá bontja a sörlében található malátacukrot. Az erjesztés végére kész a sör. Ekkor azonban í­ze még nyers, zamatai még nem értek össze.

Ászkolás
A sört az erjesztés befejeztével ászokpincébe vezetik, itt történik az ászkolás. Az ideális hőmérséklet erre a fázisra 0-1 °C. Ebben a szakaszban nyeri el a sör végső ízét, karakterét. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tart az érlelés, de annál harmonikusabbá is válik a sör!

Szépí­tő szűrés, pasztőrözés
Az érlelés utáni sör még kissé zavaros. A szépí­tő szűréssel a sör elnyeri végső szí­nét, tisztaságát. Amennyiben szükséges, ekkor történik a pasztőrözés is. A sört 70 °C-ra melegí­tik, hogy a benne maradt mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Sörfejtés, palackozás
A sört habmentesen kell a kitisztí­tott hordókba, üvegekbe fejteni. A hordóból vagy üvegből a levegőt kiszí­vják, szén-dioxiddal töltik meg és úgy töltik tele sörrel. Ezután már csak a lezárás és cí­mkézés marad hátra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.