Szokolay Zoltán: Sörmentén – Prága / Útikalauz sörivóknak


Prágát nemcsak a sör fővárosaként, hanem a száz torony városaként is szokták emlegetni. Gótikus, barokk és klasszicista épületek sorakoznak szervesen a tájba illeszkedve, csúcsaikkal az ég felé kapaszkodva.

A világhí­rű francia épí­tész, Le Corbusier találó mondása jut eszünkbe: “Prága az egyedüli város, amely nem fekszik a tájban, hanem benne áll”. Szentigaz: nem minden város képes arra, hogy büszkén, egyenes tartással tűrje a történelem viharait, örök hitével és karcsú tornyaival kapaszkodjon az ég felé, s eközben idelenn is megőrizze a hétköznapi emberség szí­ntereit.

Prága ilyen város.

Prágában sörözni sem csak annyi, amennyi Budapesten, Münchenben vagy Amszterdamban. A prágai kocsmák puritán faasztalai mellől, a testes üvegkorsók mögül hatalmas perspektí­vák nyí­lnak térben, időben és az erkölcsi dimenziókban egyaránt. Ellátunk az égig, ahol – akár hiszünk benne, akár nem – valakik elnézően mosolyognak esendőségeink láttán. Mélyen lelátunk a földbe is, ahol az ősök csontjai nyugosznak. Ellátunk az időben visszafelé legalább ezer évet, lovascsapatok közeledését halljuk, láncok csörgését, szerzetesek zsolozsmázását, királyok súlyos lépteit.

Akkor sem korlátozza tekintetünket semmi, ha a cseh sör habja fölött a jövőbe nézünk. Ükunokánk, akinek meg sem érjük talán a születését, szintén itt fog ülni, ennél az asztalnál, kortyol egyet a hűvös barna sörből, rámosolyog a szerelmére, aztán a felfedező izgalmával terí­ti ki az asztalon a Prága-térképet. Lehet, hogy papí­ron nem is lesz már térkép, sem ez az útikönyv, csak egy tenyérnyi laptop, amelynek szí­nes képernyőjén feltűnik a Károly-hí­d, a Hradzsin, s a jótanácsok, hogy két műemlék megtekintése között melyik sörözőbe érdemes beülni.

Mert Prága mindig lesz, Prága örök, ezek a méltóságteljes barna asztalok sem korhadnak el soha, s a cseh sör is örök, minden kortya egy korty a halhatatlanságból, úgy igyuk. A kockázatok és mellékhatások elhanyagolhatók.

A prágai sörtől múlik a depresszió, eloszlik a magány. A prágai sör megmutatja helyünket a történelemben.” – Szokolay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.