Hogy mi is az idén 171. alkalommal megrendezésre kerülő (szeptember 17 és október 4 között) Oktoberfest? A legnagyobb sörfesztivál a világon, mely hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén indul, s október első vasárnapján végződik. De vajon mióta tart ez a nemes hagyomány? Lássuk…

1810. október 12-én a bajor Lajos herceg, a későbbi I. Lajos király, feleségül vette Teréz (Szász-Hildburghausen) hercegnőt. München város egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre, melyet a városkapuk előtti mezőn tartottak meg. Természetesen hatalmas vendéglátásban részesültek a polgárok: hegyekben álltak az étkek, a sör pedig patakokban folyt. Ettől fogva ezt a helyet a hercegnő tiszteletére Theresienwise-nek (Teréz park) hí­vják, bár a lakosok máig is csak egyszerűen mezőnek nevezik. Az esemény zárása a királyi család jelenlétében megtartott lóverseny volt, amely szinte egész Bajorország ünnepe lett. Úgy döntöttek, hogy az elkövetkezendő években is megtartják a lóversenyt, amivel a fesztivál hagyományát teremtették meg.

1811-ben a lóverseny mellett Mezőgazdasági Vásárt is tartottak a bajor agrárgazdaság népszerősí­tésére. Bár manapság a lóversenyek már elmaradtak, a mezőgazdasági bemutató háromévente még mindig megrendezésre kerül a fesztivál területén.

A fesztivál első néhány évtizedében még kevés alkalom nyí­lott a különböző szórakozási lehetőségekre. 1818-ban állították fel az első ringlispí­lt és két hintát. A látogatok kisebb-nagyobb sör-standoknál olthatták szomjukat, melyek száma évről évre növekedett.

Akárcsak a fesztivál hí­rneve! Hamarosan nem csak Bajorországból, de egész Németországból érkeztek a látogatók, s 1860-ban már százezeren jelentek meg Münchenben.
1896-ban aztán a standok helyett sörsátrak kerültek felállí­tásra, elsősorban a rossz idő elleni védekezés miatt. Máig is ezek a sörsátrak az igazi védjegyei az Oktoberfestnek. A sátrak mellett egyre több látnivalóval gazdagodott a sörös népünnepély, melyek közül sok még ma is látogatható, megtekinthető.

A fesztivál százáves évfordulóján, 1910-ben már 12000 hektoliter sör fogyott!

1950-ben Thomas Wimmer polgármester vezette be azt a máig is élő szokást, hogy a város első embere nyitja meg a fesztivált a Schottenhamel sátorban, méghozzá az első Spaten hordó csapraverésével, s a hagyományos felkiáltással: ‘O’zapft is!’

Mára már nem csak egyszerű sörfesztivál az Oktoberfest. A programok sokszí­nűségével, a hagyományos bajor népviseletben történő felvonulással igazi kulturális csemege az idelátogatóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.