Sokan keserűnek tartják a sört. Bár ez alapból nem igaz, jó ha tudjuk, hogy a keserűséget mérni lehet!

Az IBU skála (International Bitterness Units scale) a sör keserűségét kifejező nemzetközi mértékegység. Minél nagyobb az IBU értéke egy sörnek, annál keserűbbnek érezzük.

A különböző sörtipusok megközelí­tőleg a következő IBU értékkel rendelkeznek:

Sörtipus IBU érték
Alt 28-50
Amber 30-40
American lager 20-40
Barley Wine 50-70
Belga Strong Ale 20-50
Berliner Weiss 3-8
Biére de Garde 25-30
Bitter 30-55
Bock 20-25
Brown Ale 14-35
Doppelbock 17-27
Dortmunder 20-30
Dunkel 20-30
India Pale Ale 40-60
Kölsch 25-30
Lambiek 15-21
Marzen 20-25
Mild Ale 10-25
Pale Ale 20-40
Pils 30-40
Porter 25-45
Scotch Ale 25-35
Stout 30-50
Vienna 22-28
Weizen 10-18
Witbier 15-20

Az IBU értékének kiszámí­tására több formulát is ismerünk. Az egyik ezek közül a következőképpen néz ki:

komló súlya * alfa sav %-os értéke * alfa sav tartalom * mennyiség * 1,34

A komló súlyát unciában kell megadni. Az alfa sav tartalom a szállí­tott komló egyik ismérve, a szállí­tó adja meg, mí­g a mennyiség a sörcefre gallonban megadva. Az alfa sav százalékos értékét a forralás időtartama határozza meg. Ez a következő lehet:

 

Forralás ideje Százalékos érték
6 perc alatt 0%
6-10 perc 0%
11-15 perc 2%
16-20 perc 5%
21-25 perc 8%
26-30 perc 11%
31-35 perc 14%
36-40 perc 16%
41-45 perc 18%
46-50 perc 19%
51-60 perc 20%
61-70 perc 21%
71-80 perc 22%
81-90 perc 23%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.