Negyedik alkalommal került megrendezésre a békési megyeszékhelyen a sör ünnepe.

Végre itt van az idei év első komoly fesztiválja! És micsoda kezdet! Egészen pompás sörválasztékkal nyit a most már hagyományosnak mondható Csabai Sörfesztivál a sportcsarnok területén. Körülbelül huszonötféle sör közül választhatnak a szerencsés látogatók. A másik nagyon kellemes dolog: az árak. A legdrágább nedüt is 400 Ft/0,4 liter áron kí­nálják a standok.

Szerencsére nagyszerű az idő; a hatalmas bajor sörsátoron kí­vül pedig több kinti helyszí­n is fogadja az érkezőket. Az árak mellett a másik igazán megragadó momentum: az akciók. Minden sörstand valami különleges akcióval csalogatja a vendégeket: “Egy literes korsó – apró ajándék, két literes korsó – baseball sapka”, olvasható rögtön az egyik bejárat mellett. A bajor sörsátorban négy nagyobb sörstand található: Arany Ászok, Borsodi, Szalon-Carlsberg, Kaiser-Heineken.

Amint a sörkí­nálatot próbálom feltérképezni, a Carlsberg új akciót hirdet: négy korsó sörrel pólót és sapkát lehet nyerni! Mivel kezdésre érkeztem, még kevesen vannak, de öt óra körül a nép szép lassan gyülekezni kezd. Amikor a Bucklerem kirendelem, a csapos lány rövid gondolkodás után “felvilágosí­t”: alkoholmentes! Hát igen, sajnos mára csak ez jut… Közben szemembe ötlik egy újabb akció: egyet fizet, kettőt kap a Dreher barnából.

Az első fellépő egy szimpatikus úriember gitárral és szintivel. Repertoárja változatos slágermix /Fekszem az ágyon, Elképzelt szerelem, No miss/ 🙂 Egy picit hangos nekem, de lehet, hogy csak túl közel ülök.

Néhányan /pontosabban ketten/ tánccal is próbálkoznak, de hamar feladják. Közben az előkészületek arra engednek következtetni, hogy két nagyszí­npad is lesz. Egy bent a sátorban, egy pedig a szabadban, a Borsodi jóvoltából. Engedve az akcióknak egyre többen virí­tanak a nyeremény sárga baseball sapkában. A Belle-Vue és Hoegaarden is elképesztő akcióban kapható: akárcsak a Dreher Bak, itt is kettő jár egynek az áráért! Mindig tudom mikor kell kocsival jönni 🙁

A távolban vészjósló fellegek gyülekeznek. A kinti programok szervezői és a kinti standok joggal nézhetnek félve az ég felé. Szerencsére a sörsátor hatalmas, s biztos fedezéket nyújt. A sör lassan meghozza az étvágyat is. Egy kft. jóvoltából egy egészen nagy étkezőstand is jelen van. Kí­nálatukban a brassói aprópecsenye éppúgy megtalálható, mint a hagyományos sörfesztivál-étel, a sült kolbász sült krumplival. Szerencsére a fellegek elvonultak, s mivel a program is csúszik, í­gy nem marad más hátra, mint körbenézni a sátoron kí­vül is.

A helyszí­nt többször körbejárva sem sikerült megtalálni a nélkülözhetetlen mobil vagy fix WC-ket. Bár valószí­nű, hogy nem voltam elég elhivatott :), de ha más is í­gy lesz ezzel… Szinte idilli a hangulat. A vásárosok portékáikat árulják, gyönyörű napsütés, és sör, sör mindenütt. Leülök a Borsodi kinti padjaira, s onnan nézek szerteszét. Néhányan sajnálkozva néznek rám a Buckler miatt, nyilván én is ezt tenném az ő helyükben.

Nagyon tetszik a fesztivál! Odabent közben abbamarad a zene, s egy nyereményjáték sorsolása folyik. A műsorvezető próbálja a maximumot kihozni egy ilyen hálátlan feladatból, nem irigyelem. Szerencsére hamar véget ér, lassan következik a polgármesterek sörcsapoló versenye. A távolban feltűnik hazánk sörnagykövete, Németh Kristóf, az élet azonnal felpezsdül. Közben két idétlen metálos a szí­npadon, sajnos megint sikerül lejáratni a stí­lust…

Vajon van-e még valaki, aki emlékszik a Tankard nevű német zenekarra??!! Ezektől a srácoktól hiába is kérdezném, vagy akár azt is, hogy a Slayer Reign In Blood borí­tóján milyen sör társaságában látható a zenekar. Ők megelégednek azzal, ha “szembe fúj a szél…”. A közönség egyelőre nem engedi Németh Kristófot a szí­npadra, mindenki szeretné begyűjteni tőle az autogramot. Aztán csak sikerül valahogy elszabadulnia, s amint beleszól a mikrofonba, máris elfelejtjük az eddigi amatőröket.

Sapkát és kötényt ölt, s röviden bemutatja, miként is kell kicsapolni egy korsó sört. A polgármesterek érdeklődve, izgalommal figyelik, nyilván nem sűrűn volt hasonló megpróbálatásban részük. De még mielőtt elkezdődne a verseny, Papp János polgármester hivatalosan is megnyitja a fesztivált. ‘O’zapft is!’ 🙂

Egy próbakör van… Próbálkoznak az indulók – egészen ügyesek. Azonban van egy igazi favorit: a szlovák konzul.

Az eredmény igazolja a látottakat, s tényleg a konzul úr nyeri a megmérettetést. Mint mondja, neki könnyű volt – egyrészt Szlovákiában hagyománya van, másrészt pedig nyaranta kisegí­t egy ismerős sörözőjében 🙂 Mára már csak az Irí­gy Hónaljmirí­gy koncertje van hátra, amit inkább kihagyok. Jó volt ez a mai nap. Jó ez a fesztivál, igazán…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.