Sörmentén Prága – útikalauz sörivóknak


Prága szent hely minden sört szerető ember számára. Így volt ez az előző rendszerben is – amikor szinte fillérekért ihattuk a világ legjobb söreit -, és így van ez most is, amikor már kissé mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, amikor a forrás mellett kívánjuk magunkhoz venni az isteni eredetű italt.

A rendhagyó útikönyv sörözőről sörözőre járva mutatja be a város legfontosabb, és a szerzők által legérdekesebbnek vélt látnivalóit. Mert az útikalauzból nemcsak 64 sörözőt ismerhetünk meg, de meglátogatjuk az Óvárosi teret, az Orlojlt, a Vencel teret, a Károly-hidat, a Hradzsint és Visehradot is, hogy csak a legfontosabbakat emlí­tsük.

Kedvcsinálóként ajánljuk figyelmükbe Szokolay Zoltán előszavát:

“Prágát nemcsak a sör fővárosaként, hanem a száz torony városaként is szokták emlegetni. Gótikus, barokk és klasszicista épületek sorakoznak szervesen a tájba illeszkedve, csúcsaikkal az ég felé kapaszkodva. A világhírű francia építész, Le Corbusier találó mondása jut eszünkbe: “Prága az egyedüli város, amely nem fekszik a tájban, hanem benne áll”. Szentigaz: nem minden város képes arra, hogy büszkén, egyenes tartással tűrje a történelem viharait, örök hitével és karcsú tornyaival kapaszkodjon az ég felé, s eközben idelenn is megőrizze a hétköznapi emberség színtereit. Prága ilyen város. Prágában sörözni sem csak annyi, amennyi Budapesten, Münchenben vagy Amszterdamban. A prágai kocsmák puritán faasztalai mellől, a testes üvegkorsók mögül hatalmas perspektívák nyílnak térben, időben és az erkölcsi dimenziókban egyaránt. Ellátunk az égig, ahol – akár hiszünk benne, akár nem – valakik elnézően mosolyognak esendőségeink láttán. Mélyen lelátunk a földbe is, ahol az ősök csontjai nyugosznak. Ellátunk az időben visszafelé legalább ezer évet, lovascsapatok közeledését halljuk, láncok csörgését, szerzetesek zsolozsmázását, királyok súlyos lépteit. Akkor sem korlátozza tekintetünket semmi, ha a cseh sör habja fölött a jövőbe nézünk. Ükunokánk, akinek meg sem érjük talán a születését, szintén itt fog ülni, ennél az asztalnál, kortyol egyet a hűvös barna sörből, rámosolyog a szerelmére, aztán a felfedező izgalmával teríti ki az asztalon a Prága-térképet. Lehet, hogy papíron nem is lesz már térkép, sem ez az útikönyv, csak egy tenyérnyi laptop, amelynek színes képernyőjén feltűnik a Károly-híd, a Hradzsin, s a jó tanácsok, hogy két műemlék megtekintése között melyik sörözőbe érdemes beülni. Mert Prága mindig lesz, Prága örök, ezek a méltóságteljes barna asztalok sem korhadnak el soha, s a cseh sör is örök, minden kortya egy korty a halhatatlanságból, úgy igyuk. A kockázatok és mellékhatások elhanyagolhatók. A prágai sörtől múlik a depresszió, eloszlik a magány. A prágai sör megmutatja helyünket a történelemben.”


A Sörmentén Prága – útikalauz sörivóknak 144 oldalon kb. 140 színes fotóval és 70 térképpel a könyvesboltokban kapható 2480 forintos áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.