Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub Kőszeg


A hazai sörös szervezeteket, klubokat és társaságokat bemutató rovatunkban elsőként a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub Kőszeg ismertetésére kerül sor. A Sörlap látogatók számára is jól ismert Klub prominens tagjával, Erdélyi Tamással készült az interjú. Tamás saját bevallása szerint egy egyszerű tag, aki elég gyakran használja az internetet, s ebből következik, hogy őt találják meg általában.

Mikor és milyen célból alakult a Klub?
A klub 2001-ben alakult Kőszegen. Elsősorban Horváth István kitartásának eredménye a megalakulás. Elsődleges célunk volt a magyarországi gyűjtőket összefogni, a gyárak támogatását elnyerni, egymást segíteni, barátkozni, és természetesen sörözni!

Milyen támogatásra gondolsz a gyárak részéről?
Sajnos elég nehéz az új dolgokhoz hozzájutni. A legkézenfekvőbb természetesen első lépésben a gyárakhoz, főzdékhez fordulni, de sajnos elég rosszak a tapasztalataink. Volt olyan gyártó, aki adott már többször címkéket, dobozokat, kupakokat, ezeket elosztottuk egymás közt, de mindenképp jó lenne ha a többi gyár is tudna így segíteni. Gondolok itt a találkozókra, ahová például tombolanyereményeket adhatnának, mint azt más országokban szokták.

Kapcsolatban álltok minden sörgyárral?
Nem. Nehéz a dolog, a kapcsolatfelvétel és a kapcsolattartás, hiszen van ahol például reklámcég intézi ezeket a dolgokat. S emellett sajnos idő se mindig van, meg ember, ezen kell erősen javítani.

Mit gondolsz, miért ez a passzív hozzáállás a gyárak, főzdék részéről?
A kis főzdék ahogy tudnak segítenek, személyesen sokszor adnak, ritkábban levélben küldenek. A gyáraknál sokszor meg szerintem elvész a levél a titkárnőnél, vagy egyszerűen csak a tulajt, igazgatót nem érdekli. Pedig a cégek becsült reklámkeretéhez képest a mi kérésünk szerintem elég elenyésző!

Az előbb említetted, hogy más országokban hogyan van. Kikkel álltok kapcsolatban?
www.sahp.szm.sk – ők egy szlovák klub. Ők szervezik a legnagyobb ottani börzét. Évente kettőt, mindegyiket más gyár segíti, reklámmal, anyaggal, sőt néha még műsorral is. Valamint Kassán található egy másik klub. Velük baráti kapcsolatban állunk.

Kik tömörültek a sörcikkgyűjtő klubba? Melyik a legnagyobb szekció?
Alapvetően címke gyűjtők, de aztán annyi más terület képviselője jött össze, hogy nem a tervezett sörcímke hanem sörcikkgyűjtő klub alakult meg. De most is a címkéket gyűjtik legtöbben. Nagyon sokan gyűjtenek ezek mellett más sörös dolgokat is. Példának okáért, velem együtt alátéteket, számolócédulákat, képeslapot, naptárat és minden sörrel kapcsolatos dolgot.

Van olyan, hogy egy sörcikkgyűjtő nem kedveli a sört?
Miii?! Egyébként igen, ha valaki figyelmesen olvassa itt a fórumot, találkozhat is a nevével.

Van költségvetésetek?
Nincs. A Kőszegi Kerékpáros Egyesület szakosztálya vagyunk. Bevételünk a tagdíjakból van, ami évi 2000,- Ft. Nagyjából ez el is megy kapcsolattartásra, levelezésre.

Körülbelül hány tagot számlál az egyesület? Milyen a kor szerinti és nemek szerinti megoszlás?
Jelenleg harminckilenc fő, ebből egy hölgy. Kor szerint pedig teljes a megoszlás, fiataltól nyugdíjasig mindenki megtalálható.

Aki még nem látott ilyet, annak elmesélnéd, milyen egy közgyűlésetek?
Aki nem látott ilyet, és érdekli, jöjjön 22-én Kőszegre! Eddig általában a cserélgetésen volt a nagyobb hangsúly, de a következő alkalommal sok dolgot kell megbeszélnünk. Vannak dolgok, amiket komolyabban kell venni.

Ha valaki szeretne, hogyan csatlakozhat hozzátok?
Bármelyik tagnak lehet szólni, ha ismer közülünk valakit. De leginkább találkozókon lehet csatlakozni. Ezeket itt a Sörlapon, régebben újságban (Sörvadász) hirdetjük meg. Tavaly jó néhány egyéb ismerősnek is küldtünk meghívót, aminek hatására sok új tagunk lett.

Egy-egy találkozón kívül terveztek-e másmilyen nyilvános megjelenést?
Szeretnénk egy saját internetes oldalt. Valamint a tavaly megjelent Sörlexikon is jó alkalom volt a nyilvános megjelenéshez. S nem utolsó sorban a Sörlap is segíti ismerté válásunkat.

Hogyan ismerhetjük meg a klubot és a gyűjteményeket jobban?
Minden évben összeállítjuk a tagok gyűjteményének listáját, ezen mindenki felsorolja tételesen saját gyűjteményét. Szerkesztés alatt áll egy CD, ami az 1948 előtti magyar címkéket, alátéteket, számolócédulákat, üvegeket mutatja be. Egyébként a már említett Sörlexikon is ad tájékoztatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.