A régi Sörlap olvasói és a házisörök kedvelői minden bizonnyal jól ismerik Sörapu nevét, aki nemcsak házi sörfőzde tulajdonos, de több sörözővel is büszkélkedhet. Új rovatunk, a Megkérdeztük… első beszélgetése vele készült.

Mikor és hogyan jött létre a sörfőzdéd?
Igazából több főzdém is van, de Magyarországon csak a fóti. Mivel fő tevékenységem miniserfőzdék telepítése, így adódott egy saját referenciaüzem építése. Erre 1994-ben került sor.

Könnyű ma Magyarországon belevágni egy sörfőzdébe?
Ma már nagyon nehéz. Nagyon komoly tőke kell hozzá. A pénzen kívül mára nagyon komoly előírásokat kell betartani, ami szintén nem olcsó.

Milyen főzeteid vannak?
Alapvetően egy pils típusú világost főzünk. Mellette közkedvelt a barnasörünk is. Igazi különlegesség “Sörapu narancsos-mézes gyömbérsöre”.

Ezek folyamatosan készülnek, vagy vannak-e szezonális, különleges alkalmakra gyártottak is?
Nyáron le szoktunk állni a gyömbérrel, mert kapacitásunk véges és kell a hely a világos sörnek.

Egy apának mindegyik gyermeke kedves, de mégis, melyikre vagy a legbüszkébb?
Mindig arra amelyiket legjobban dicsérik. Egyébként nyáron világost, télen inkább barnasört iszom.

Milyen kapacitással működik a főzde?
A fóti üzem főzőháza 650 literes, de van elég tartályunk, úgyhogy nyáron akár 1000 literig is fel tudunk menni. A taskenti üzemem ennél négyszer nagyobb.

Hol kaphatók a söreid? Hogyan történik a forgalmazás?
Söreinket csak 30 és 50 literes hordókban forgalmazzuk. Alapvetően három saját kocsmában, Fóton, Vecsésen és Pesten a Belvárosban lehet találkozni söreinkkel. Szállítunk ezenkívül 14-15 egyéb üzletbe is.

Kérlek mutasd be röviden a főzdédet annak, aki sosem látott még közelről gyártást!
Ez egy klasszikus sörfőzde. Malátadaráló, főzőház, erjesztő- és ászokpince. Többet nem írok róla, de akit érdekel, azt továbbra is szeretettel látjuk üzemlátogatásra. Néhány olvasótok már megfordult itt.

Mik a terveid a jövőre nézve?
Kizárólag annyi, hogy ebben a kiélezett piaci helyzetben minél tovább jó minőségben gyártani az OSTERBRÄU sört.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.