Eddig viszonylag ismeretlen volt Magyarországon a biosör, még a komolyabb sörfanatikusak számára is, de az Ökoszervíz Kft. és a német Neumarkter Lammsbrau együttműködésének köszönhetően hamarosan bárki beszerezheti őket itthon is. November 11-én a budai Zsolt Udvar étterem volt a házigazdája annak a kóstolással egybekötött sajtótájékoztatónak, melynek keretében megismerhettük a bajorországi főzde termékportfólióját.

A neumarkti székhelyű sörgyár évi 60000 hektoliteres gyártási kapacitásával nem tartozik a kontinens nagy főzdéi közé. Ha azonban hozzátesszük, hogy az itt készült sörök teljes szegmense biosör, s itt történik a bio-maláta előállítása is, akkor mindenképpen elismeréssel kell szólnunk a Lammsbrauról.

A gyár története egészen a XVII. századig nyúlik vissza. 1628-ból maradt ránk az első írásos emlék az “Arany bárányhoz” címzett sörfőzdéről és fogadóról, mely az 1970-es évek végétől kezdve fokozatosan tért át a biosörök készítésére. Az átállás első fázisában elkészült egy – az egész vállalatot érintő – ökológiai vállalkozásfejlesztési program, majd 1984-ben megtörténtek az első biomaláta- és biosör előállítási kísérletek a táplálkozásfiziológiai hatások figyelembevételével. 1996 volt a fordulópont a cég életében, hiszen ettől az évtől kezdődően az összes sörelőállítás ökológiai rendszerben történik. A Bajor Tisztasági Törvény egyik alaptételét, miszerint “…a földről semmi más anyag a sörbe nem kerülhet, mint árpa, komló és víz!..” a Neumarkter Lammsbrau a következővel egészítette ki: “A Tisztasági Törvény a szántóföldön kezdődik!”; Ennek keretében a cég irányelvei között szerepel a környezetvédelem folyamatos, szisztematikus, hosszú lejáratú alkalmazása; a környezetileg gyenge pontok minimalizálása; a környezetbarát termékek gyártása; a megfelelő alapanyagok termesztése; az ökológiai mezőgazdaság támogatása; és a tradicionális és környezetbarát technológiák alkalmazása.

Szerencsére – mint minden német sörfőzde – a gyár igen széles termékpalettával van jelen a piacokon. Az alkoholmentes “Lammsbrau Alkoholfrei” mellett a limonádés biciklis-sör, a “Radler” 1,1%-os valamint a “Schankbier” 2,4%-os alkoholtartalmával a könnyed, gyengébb sörök képviselői. A búzasörök közül ugyancsak alacsony alkoholtartalommal bír a “Leichtes Hefeweizen” a maga 2,7%-val. Mellette azonban találunk hagyományos szűretlen (Helles Hefeweizen 5,1%), szűrt (Kristall Weizen 5,1%) és sötét búzasört (Dunkles Hefeweizen 5,1%) is. A fiatalabb generációt célozzák meg a “Blond” és a “Mild”, melyek különleges formavilágukkal és címkéjükkel az amerikai söröket idézik. A pils két márkával, a “Pilsner”-rel (4,8%) és a nemes “Edel Pils”-sel képviselteti magát, míg a “Dinkel” (5,1%), a barna “Dunkel” (4,8%) és az “Urstoff” (4,7%) a különlegesebb alkalmak kísérői.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.