Az angolok már a CAMRA-ban vannak!


A világ lassan uniformizálódik. Sajnos. A gyorsétkezdék idővel teljesen átformálják a rohanó társadalmak étkezési szokásait, a nagy sörgyárak felfalják a kis főzdéket, eltüntetve sok kisebb, kevésbé ismert márkát, melyek egyetlen bűne talán annyi, hogy gyártásuk nem a mai modern technológián alapul, így nem hozhatnak annyi hasznot, amennyi elégséges lenne. Létezik azonban Angliában egy társaság, mely elutasítja a globalizációt a sörpiacon, s zászlajára tűzte az igazi angol ale megmentését. A CAMRA (Campaign for Real Ale) jövőre ünnepli 35. évfordulóját.

A szervezetet 1971-ben alapították, s máig megmaradt olyan független társaságnak, melyet a tagság tagdíjakból tart fent. Hogy valóban független legyen, a CAMRA tagjai csak önálló személyek lehetnek, így sörgyárak, főzdék vagy pubok nem. A tagdíjak mellett bizonyos bevételt biztosít a havonta megjelenő “What’s Brewing” folyóirat, melyet ugyan ingyenesen postáznak a tagoknak, de néhány hírdetés azért mindig található benne. Ugyancsak bevételi forrás az évenként kiadott “Good Beer Guide” sörkalauz, valamint az egyéb időszakos termékek és CAMRA-s relikviák (pólók, pénztárcák, stb). Végül, de nem utolsó sorban mindenképp meg kell említeni a CAMRA által életrehívott nagy sörfesztivált, a “Great British Beer Festival”-t. Az évenként megrendezésre kerülő sörünnep keretében több száz különböző sört kóstolhatnak meg a szerencsés látogatók.

A felvásárlások és egyesülések hatására több népszerű és nagymúltú sör tűnt el az angolok hétköznapjaiból. Az egyensörök és világmárkák megjelenésével a kisebb választék és a magasabb árak világa jött el a ködös Albionban. Ennek megfelelően a szervezet elsődleges célja az angol ale népszerűsítése és megmentése – minden eszközzel. Sokak számára talán avíttnak vagy épp nacionalistának is tűnhetnek az alapelvek: az alapvető fogyasztói jogok védelme; minőség és érték a pénzért; a kocsmák (mint a társasági és társadalmi élet központjainak) támogatása; harc a hagyományos, tradícionális angol sörök nagyobb elismeréséért, melyek a nemzeti örökség és kultúra részei. S hogy ezek hogyan nyilvánulnak meg a mindennapokban? A CAMRA harcol a kisebb sörfőzdék versenyképességének megőrzéséért, többek közt úgy, hogy ezeket a főzdéket méltányosabb, alacsonyabb adóterhekkel illessék. Próbálnak minél több információt eljuttatni a fogyasztókhoz a sörről (például a címkéken) – miből készül, milyen jellemzői vannak, mihez ajánlott fogyasztani őket. Szintén fontos a felvásárlások és egyesülések megakadályozása, és ezzel párhuzamosan minden serfőzőt és főzdét bátorítanak minél több sörtípus előállítására.

Az eltelt évek alatt szerencsére bebizonyosodott, hogy erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók, s mára egyértelműen kijelenthetjük: az angol ale él és továbbra is élni fog! A megalakulás óta majd 300 új serfőző készíti ezt a tradícionális nedüt, a tagok száma pedig elérte a bűvös 75000-et. Hatalmas és csodálatraméltó szám! Jónéhány független sörfőzdét mentettek meg a multiktól, s lassan de biztosan sikerül újra divatba hozni a portereket, stoutokat a bitterek mellett. Minden évben kiosztásra kerül a “Champion Beer Of Britain” díj a legjobb söröknek, s ugyancsak kitüntetésben részesül az év legjobb pubja. A szervezeti felépítésből adódóan a CAMRA kisebb helyi szervezetei is aktvan részt vesznek a munkában. Jelenleg 180 olyan kis csoport van, mely elkészíti a helyi sörkalauzát a központi “Good Beer Guide” mellett, s helyi szinten is megszervezi a saját “kis” sörfesztiválját.

Az utóbbi években a CAMRA már nem csak Nagy-Britanniában hallat magáról. A kezdeményezésükre létrehozott “European Beer Consumers Union” az európai országok hasonló célkitűzéssel létrehozott szervezeteit tömöríti. A fogyasztók érdekeiért harcoló EBCU-nak Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Norvégia, Olaszország, Svájc és Svédország sörös szervezetei a tagjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.