Az idei költészet napja egy különleges élményt hozott a sörrajongók és az érdeklődők számára. A Brau Union csoporthoz tartozó Soproni Sörgyár erre a napra időzítette új sörének, a Soproni 1895-nek a bemutatóját.

Habár nem kapott túl nagy publicitást az esemény, mégis szép számú társaság gyűlt össze a Budai Várban a Történeti Múzeum Barokk Csarnokában az este hét órai kezdésre. A vendégeket robosztus kovácsoltvas asztalok és székek, félhomály, az asztalon gyertyatartók világító gyertyákkal és a falakra vetített zöld fények várták. A sejtelmes hangulat mellett a jókedvről a pincérek által folyamatosan kínált előételek és az est főszereplője, az új sörital, a Soproni 1895 gondoskodott. A félkörben felállított plazmatévéken az új reklám képei pörögtek. Az azóta már mindenki által látható reklám Sopronban játszódik, a Tűztorony környékén, s a régi időkbe repít vissza bennünket. A főhős egy XIX. század korabeli sörmester, aki híres sörének receptjével menekül az üldöző lovasok elől. Miután sikerül megmenekülnie, a nagyszerű receptúrát elrejti, hogy aztán hosszú évszázadokkal később végre újra felleljék azt.

Este nyolc órakor színpadra lépett az est házigazdája, Szellő István. A felkonferálás után kiderült, hogy az este bizony jócskán bővelkedik még élményekben! Elsőként az irodalomé, költészeté lett a főszerep. Két neves színművész váltotta egymást a színpadon: Vallai Péter és színésztársa hangulatos, sörös műveket olvasott fel mindenki nagy derültségére. Hallhattuk többek közt Venyegyikt Jerofejev kiváló írását, a Moszkva Petuskit, mely említést tesz a Kánaáni Balzsamról, mint a “Demokratikus Ifjúság Himnuszáról” is. Lássuk csak mit is tartalmaz e forradalmi nedü: 1 deci denaturált szeszt, 2 deci barna sört és 1 deci tiszta politurt. Az oroszos kicsapongás és biztos delirium után megtudhattuk, miért tartja máig is azt a közhagyomány, hogy a magyar boros nemzet, s miért nem koccinthatunk sörrel.

A nagyszerű műsor után Tóth Gergely, a Brau Union márkamenedzsere kapott szót. Röviden összefoglalta a Soproni új márkájának filozófiáját. A Soproni 1895 nem más, mint egy igazi kuriózum és egy újabb prémium márka a magyar sörpiacon. Végre egy hazai sör, mely kukoricagríz nélkül készül, méghozzá a legkülönlegesebb cseh komló, a Saazer felhasználásával. A maga 5,3%-os alkoholtartalma is magasabb a hagyományos magyar lagerek alkoholtartalmánál. Ezt egy újabb fontos és már régen időszerűvé vált bejelentés követte: a Soproni Sörgyár kezdeményezésére létrejött az 1895 Sörlovagrend. Három személy már megkapta ezt a nemes címet: Szellő István, aki prágai tanulmányai alatt vált a cseh sörök nagy barátjává, ismerőjévé; Balázs Attila író, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője; s Körmendy Ferenc zenész, aki több mint egy évtizede a főváros kulturális életének meghatározó szereplője (a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke). A Soproni tovább keresi azokat a híres, elismert személyeket, akik méltó tagjai lehetnének a lovagrendnek.

Míg ezek a fontos bejelentések megtörténtek, mindenki nagy örömére az asztalok is megteltek illatozó ínyencfalatokkal. A svédasztalos vacsora különlegessége abban rejlett, hogy szinte minden finom falat sör felhasználásával készült. A libamájpástétom mellett mindenki megtalálta az ínyére való csemegét, hiszen a bajor sajttáltól kezdve a füstölt marhanyelven keresztül a bajor sörös csülökig minden megtalálható volt az rogyásig megpakolt asztalokon. A pincérek pedig – szerencsére – folyamatosan kínálták a folyékony kenyeret.

Az asztaltársaságok egyre vidámabban, kedélyesebben beszélgettek, a további kellemes hangulatról pedig a Bolyki Brothers énekegyüttes gondoskodott. A négy testvérből álló zenekar rendkívül széles repertoárja néha már-már gospellbe hajlott, valami fantasztikus élmény volt őket hallgatni. A testvéreket a Szalóky Bélával fellépő Gyárfás Trió váltotta a színpadon. Szalóky Béla és a Gyárfás Trio 2004 tavasza óta koncertezik közösen. Mainstream jazz muzsikát játszanak, a jazz legnemesebb hagyományait igyekeznek követni. A 20. század legnagyobb jazz-zenészeinek, Clark Terry-nek, Joe Pass-nak, Ruby Braff-nak, Count Basie-nek, Chet Baker-nek szellemét idézik muzsikájukkal. 2004 májusában Afrikában koncerteztek, Kenyában tartottak koncert-körutat. Ennek az utazásnak az élményeit, hangulatait örökítették meg most megjelenő “Nairobi Romance” című albumukon, melyen kizárólag a kenyai utazás ihlette saját szerzemények szerepelnek.

Az irodalom, a sör, a finom ételek és a kiváló zene pompás estét hoztak a megjelenteknek. Az már csak hab volt a tortán, hogy a kijáratnál mindenki kapott egy 1895 multipackot. Előre a sörkultúráért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.