Magyar ember nem koccint sörrel!


Az aradi vértanúkra emlékezve pénteken zászlót bontott Szegeden a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom. A mozgalom célja, hogy megőrizze a sörrel nem koccintás magyar nemzeti sajátossággát, mint az aradi vértanúkra történő népi emlékezet egyik szimbólumát – mondta Kohári Nándor, a mozgalom egyik szervezője.

A legenda szerint Haynau császári fővezér és az osztrák tisztek 1849. október 6-án sörrel koccintottak azt követően, hogy Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom vezetőjét. A magyarok ekkor megfogadták: 150 évig nem koccintanak sörrel.

Kohári Nándor szerint nem az a fontos, hogy mennyi a történet valóságalapja, hanem az, hogy a sörrel nem koccintás a folklór részévé vált. Ha ez a szép szokás úgymond divatjamúlttá válna, az aradi vértanúk össznépi emlékezete szenvedne károkat – mondta.

A Szegedről induló mozgalom célja, hogy életben tartsa a hagyományt. Hamarosan megszületik a sörrel nem koccintás hivatalos weboldala, matricák, táblák és pólók készülnek. A szervezők várják éttermek, kisvendéglők és kocsmák csatlakozását, ahol kihelyeznék a szokásra figyelmeztető emblémákat.

A mozgalom nyitórendezvényén, melyet pénteken este tartottak, történészek, irodalmárok emlékeztek az aradi vértanúkra, ismertették a hagyományőrző kezdeményezést, versek hangzottak el, majd ezt követően a résztvevők belekezdtek a sörrel nem koccintás fáradtságos tevékenységébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.