Nem újdonság már, de mindenképp kultúrtörténeti lépés, hogy megjelent a Parlando gondozásában a halhatatlan Hrabal mű, a Sörgyári Capriccio hangoskönyv kiadása.

A Mikulás puttonyából a Dreher Sörgyárban bújt elő a cd, az ottani Sörmúzeum adott otthont a hangoskönyv bemutatójának. Nem volt véletlen a helyszínválasztás sem: a Dreher Sörgyárak Zrt. támogatásával jelent meg ugyanis a mű. A bemutatón a két főszereplő, Für Anikó és Kern András idézte fel Hrabal stílust teremtő művének sorait, majd a jelenlévő újságírókkal bejárták a Főzőházat, ahol a főzőmester segítségével megismerkedtek egy hamisítatlan Főzőház hangulatával, magukba szívták a készülő sör illatát, s megosztották gondolataikat a műről, a sörről, hangoskönyvbeli szerepükről és a sör kultúráról.

“Nagy örömmel járultunk hozzá, hogy 33 évvel a könyv megjelenése és 26 évvel a Menzel film elkészülte után a Sörgyári Capriccio régi-új története most hangoskönyv formájában indulhat hódító útjára, hogy a mai modern korban is hirdethesse azt az életszeretetet és mindenen átsegítő nyugodt, időtlen derűt, ami Hrabal műveiből sugárzik. A sörkultúra és a kultúrált sörfogyasztás terjesztése kiemelt helyet foglal el vállalatunk életébe. Ki más tudná jobban közvetíteni gondolatainkat, mint az író, aki gyakorlatilag egy sörgyárban nőtt fel. A hangoskönyv támogatásával a Dreher Sörgyárak Zrt. a sörkultúra terjesztésében vállal fontos, úttörő szerepet.” – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.

Bohumil Hrabal életét a sör vonzásában töltötte. Gyermek-korában az iskola helyett inkább a sörgyár körül lebzselt, ahol a nevelőapja dolgozott. Később pedig kedvenc sörözőjében alkotott legszívesebben, ahol bárkivel elbeszélgetett egy korsó sör mellett, gyűjtve az emberi történeteket. A sörgyár még ma is áll, Hrabal életének fontos szereplői azonban már csak a Sörgyári Capriccio életrajzi ihletésű könyv lapjairól köszönhetnek ránk. Édes-bús világából, egyszerű, de mégis irodalmi nyelvezetéből, fanyarul naturális humorából vég nélkül töltekezhetünk az élet szeretetével. Kevés olyan író akad, aki ily érzékletesen tudna vallani az élet örömeiről, menyecskékről, étkekről, sörről. Regényei révén ismereteket szerezhetünk Csehországról és a sörfogyasztás olyan dimenzióiról, aminek a létezését eddig talán nem is sejtettük.

Jirí Menzel, aki Hrabal egy másik, életrajzi elemeket tartalmazó művéből, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-ból készített filmjéért Oscar díjat kapott, szintén megfordult már a Dreher Sörmúzeumában. A vendégkönyvben most is megtalálható a bejegyzés, amit itt tartózkodásakor írt. A film annak idején kultuszteremtő erejű volt. A most kiadott hangoskönyvvel, az azóta felnőtt generáció ismerkedhet meg Hrabal világával, s belekóstolhat az utánozhatatlan cseh sörkultúrába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.