Stuttgart és az Ö két nagy ünnepe


Ja kérem, a svábokról sok mindent le lehet írni. A pénzzel takarékosan bánnak (ők a “német skótok”), a munkának élnek, szorgosak; a sváb mottó: dolgozni, dolgozni, házacskát építeni. Persze az egyedi tájszólás mellett a sajátos helyi szokások is teszik “kellemessé” az ittlétet. Példának okáért egy nagyon kellemetes ténykedés, a “Kehrwoche”. Ez egy egyedülálló sváb találmány, ami csak itt Baden-Württenbergben található. Fordításban kb. azt jelentené, hogy heti takarító szolgálat. Magyarán aki sorra kerül, az a héten kötelezve van mindennemű takarításra a házban (általában folyosó, lépcső), illetve ha pechje van, akkor a ház körül is.

De a svábok azért kikapcsolódni is tudnak. A tavasztól késő őszig tartó hétvégi “hocketse” csak itt található, akárcsak a két nagy feszt, ünnep is: a Tavaszi Fesztivál és a Cannstatti Népünnepély. Jó tudni mindenkinek, hogy nem csak a müncheni Oktoberfest van, ahol nagyjából 80%-ban turisták, külföldiek, meghát Bayernben úgynevezett Preußek – akik nem a bajor tartományból valók – látogatnak el, hanem létezik egy nyugodalmasabb és éppoly hangulatos Wase–fest is. Időrendi sorrendben először erről, a Wase-n megrendezésre kerülő Tavaszi Fesztiválról (Frühlingsfest) kell szólni, ami a legjobban látogatott tavaszi ünnepe Európának. A 23 napig tartó ünnep nem csak a tartomány határain belül ismert, hanem jóval távolabb is. A Wase (nyírkos, nedves ingoványt, rétet jelent, a stuttgarti Bad Cannstatt kerületben található) a Neckar-folyó jobb oldalán helyezkedik el, területe 4,2 hektár, vagy ha úgy tetszik 42.000 m2, s évente körülbelül 1,5 millió látogató keresi fel április közepétől május elejéig. Eme tavaszi népünnepély területileg kisebb, mint az ősszel tartott Cannstatter Volksfest (népünnepély avagy október-feszt), ami a szeszélyes tavaszi időjárásnak köszönhető, ezért “csupán” három hétig tartják a kilencvenes évek közepétől.

Gyakran lehet újonnan kifejlesztett szórakoztató csodákat látni és persze kipróbálni, sőt 1995-től egy impozáns, gyümölcsökkel feldíszített oszlopot is felállítanak, amit az utóbbi években összel a Cannstatter Volksfest után lebontanak. Az ünnepély mellett felkereshetjük az úgynevezett Krämermarkt-ot is, ahol különböző hasznos vagy éppen nem annyira hasznos vásári dolgokat lehet találni és megvenni (nadrágtartók, övek, edények, textiliák, fűszerek – “szatócs”-dolgok). Az idei, 2007-es, a 69. Tavaszi Ünnep volt, négy nagy fesztiválsátorral, s nagyjából 1800–2500 férőhellyel. A szórakozás garantált az egész családnak, az óriáskerékkel, a Vad Egérrel, sorsjegyes bódékkal, fesztiválsörrel, sültkolbászokkal, csirkével és egyéb sváb sajátosságokkal.

Mind a négy nagy fesztsátor előtt úgynevezett sörkert is megtalálható. Kissé nyugodtabban lehetett fesztelni a “Francia faluban”, udvarban, ahol természetesen megtalálható majdnem minden, ami a francia gasztronómiában ismert – tengeri herkentyűk, crepes, champagner, abszint (amit itt ittam először), és eredeti francia sör is. Ez utóbbi iható… Na jó, ne essünk túlzásba – egyszer, de maximum kétszer. A tavaszi három hét után jön egy kissé nyugodalmasabb időszak, szünet, hogy az őszi nagy attrakciót újra teljes elánnal át lehessen élni. Ez a Cannstatter Volksfest.

Még ma is emlékeztet a 24 méter magas, pompásan díszített gyümölcs-oszlop a fesztiváltér közepén arra, hogy a nagyon kedvelt, fiatal württembergi Katharina királynő férjével, I. Wilhelm királlyal egy hosszú éhínség után, 1818 végén a polgároknak ajándékozta. Ma a stuttgartiak a több millió vendéggel együtt a világ egyik legszebb és legnagyobb sör- és népfesztiválját ünneplik itt. Akkoriban a politikai helyzet zűrzavaros, a gazdaság gyenge volt. 1817-ben I.Wilhelm király megalapította a Mezőgazdasági Egyesület központi szervét, s ha kissé furcsának is tűnik, de ez lett az alapja a mai Cannstatti Népünnepélynek. Egy mezőgazdasági ünnep, lóversennyel, s az állattenyésztésben elért kiváló teljesítményért járó kitüntetésekkel – a király így gondolta, így akarta a napoleoni háborútól súlyosan károsított württembergi gazdaságot feljavítani.

A következő évben, 1818. szeptember 28-án (189 évvel ezelőtt), egy nappal a király születésnapja után először lett megrendezve a cannstatti népünnep. Az első fesztivál csupán egy napig tartott, s a feljegyzések szerint 30.000 ember ünnepelt akkor (volt olyan, aki többnapos utat tett meg ezért az egy napért). A felállított gyümölcsoszlop lett a központja a fesztnek, itt volt a startja és a célja a lóversenynek is. Először csupán kétévente rendezték meg az ünnepélyt, idén a 162. sör és népünnep lesz megtartva, mivel a háborús évek és az első időben a kétéves ciklusok hiányt okoztak.

Fesztfelvonulás majdnem mindig adódott, 1841-ben 10.000 résztvevőt és 100.000 feletti nézőt mozgatott meg, s a számoknál maradva Stuttgart akkoriban csupán 40.000 lakost számlált. Az 1846-os évből származó újsághír szerint “közlésre érdemes, hogy egy bódéban, ahol lager sört csapoltak, 3 nap alatt 6560 mass sör lett kimérve. Az ünneplésben, illetve a siettségben nem kevesebb, mint 150 mass és 30 icce pohár tört össze, vagy más úton lett elveszítve”. 1911-ben az első autó korzó vonult fel az ünnep keretében.

Manapság egy nagy fesztiválsátor 5000 látogatót tud fogadni. A szórakoztatásról sátranként más-más fajta zenekar – kapelle – a felelős. Ezek hagyományos népviseletbe öltözött, sok fúvóssal megtűzdelt nagy csapatok, vagy éppen modern hangszerekkel ellátott kisebb létszámú zenekarok.

Stuttgartnak három nagy sörgyára van. A Dinkel-Acker, a Stuttgarter Hofbräu és a Schwaben Bräu. Természetesen ők a legnagyobb sörszállítói az ünnepeknek, de azért a nagy sátrak között kisebbfajta, hangulatos helyiségek másfajta söröket is kínálnak – és nem csak literes korsóba. A sörkínálat mindenfajta kötöttség nélkül: Dinkelacker Festbier, Sanwald Hefe, Fürstenberg Volksfestbier, Stuttgarter Hofbräu Volksfestbier, Malteser Weissbier, Schwaben Bräu Volksfestbier és Meister Pils (csak a bárban). Az idei őszi fesztre újabb érdekességként Tirolból is jönnek az enni és innivalók.

S hogy hogyan telik a fesztiválozás? Az ember úgy délután nekiveselkedik, és valamilyen úton-módon eljut a Wase-ra. A hangzavar rögtön bizonyítja, hogy jó helyen járunk. A mocsári, nedves talajt persze ma már betonút helyettesíti, mindenhol villogó reklámok, lámpák, neonok. A levegőben égetett mandula, mogyoró, popcorn és más édességek illata terjeng; összekeveredik a sült kolbász illata a hölgy látogatók parfömjével. A központi kérdés, hogy rögtön valamely sátorba menjünk, vagy előbb egy nagy kört leírva nézzünk körül. Mint mindig, itt is középen van a megoldás: valahol egy sört inni, és utána gyerünk a loopinghez, vagy éppen más szédítő szórakoztató dolgokat kipróbálni.

A vidámparki szórakozást számtalan attrakció elégíti ki: nagyon nagy óriás kerék, kisebb-nagyobb sebességű járgányok és hagyományos körhinta. Az ember nosztalgiázik a nagy körhinta mellett, aztán a kinti szórakozást megunva valamely nagy sörsátorban próbál helyet kapni. Kevés személynél kisebb a gond, nagyobb csoportnál tanácsos a helyet előfoglalni a neten. Akkor legalább a felkapott helyekre garantált a sörpad az asztallal együtt. Helyet foglalva rögtön egy masst ildomos rendelni, és valahogyan tájékozódni a körülöttünk lévőkről, kik, mifajták, és utána felvenni a sátorban uralkodó hangulati hullámot, hogy egy szintre kerüljünk azokkal, akik már régebben isszák a folyékony kenyeret.

Estefelé már a nagy sátrakban nemigen lehet helyet kapni. Zsúfolásig telve vannak. Cigerettafüst, meleg, és iszonyú nagyságú tömeg, akik általában a sörpadok tetején találhatók, amíg a zene szól. Utána a padra rogyva kiisszák a maradék sert és gyerünk az újabb liternek neki. A literes sörök mellé jól fogy az úgynevezett Pfümli is. Ezt egy hölgy kínálja általában, nyakba akasztott tálcából, jó party-móka, olyan likőrke. Kapható még a hölgynél tabak is, meghát erősebb pálinka féle. Grillezett csirkék, csülkök és a számtalan sváb sajátosság teszi még inkább üresebbé az ember pénztárcáját.

Számoljunk úgy 4-5 órát ide. Szorgalmasan ugráljunk a pad tetejére és próbáljuk a zene szövegét valahogyan hűen visszaordítani a térbe. Az ember ismerkedhet – kell is – lehet mindenről kiabálni, valahogyan túlharsogni a hangzavart. Evés, ívás, ordítás, néha lökdösődés, és gyakran kivonulni, hogy újra helyet csináljunk a következő sörnek. 23 órakor takarodót fújnak, mindenki kiissza a maradék serét. Elköszönéssel vagy anélkül megcélozzuk a kijáratot. Az ember megpróbálja a legközelebbi közjárművet elérni, megtalálni. Ha másképpen nem megy, akkor a tömeggel együtt irányba együtt vonulni. Másnap felébredvén, ha már valahogyan magához tér az emberfia, el lehet azon gondolkozni, hogy tulajdonképpen hogyan is jutottunk a saját ágyunkba.

Néhány aktuális info az idei, 162. fesztről: szeptember 28-tól október 14-ig tart, egy mass (literes) sör 7.70 €, a fesztivál felvonulás szeptember 30-án 11 órakor kezdődik, a tűzijáték október 14-én, a hőlégballon verseny október 3.-án kerül megrendezésre. www.cannstatter-volksfest.de

(feczo)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.