A jövőre 30 éves SBNYK (lásd Hálóközi Felfedező), lévén, hogy tagsága döntően a cseh sörök bűvöletében él, 2006. márciusában felvette a kapcsolatot a prágai székhelyű Sdružení přátel piva-val (SPP), majd – miután csaknem egyéves levélváltás és több prágai út sem gyümölcsözött találkozót – 2007. tavaszán megkereste a Svaz pivních turistů Jihlava-t (SPT) az együttműködés reményében. Az utóbbi a derék jihlavai sörturisták fogadókészségének köszönhetően azonnal szárba szökkent, midőn a hazai befőttnyakalók ez év április végén sörgyárlátogatásra és könnyű (sz)eszmecserére voltak hivatalosak Vysočinában.

A programról számos médium ugyan nem számolt be, de a vendéglátóknak köszönhetően kisebb méretű kilengést okozott a www.svetpiva.cz ingáján. Ennek eredményeképpen Martin Povýšil beszámolója mellett felkerült a sörvilág e jeles oldalára a magyar sörgyártók – a kicsik szemérmessége?? okán némileg hiányos – listája is. A gáláns vendéglátást viszonzandó az SBNYK 2007. szeptember közepére meghívta a jihlavai sörportyázókat Magyarországra, s az erre szóló meghívó átadására jó alkalomnak tűnt az SPT szeptember 1-én megtartott, Sörbarátok VIII. (Nemzetközi) Konferenciája. Külön megtisztelő számunkra, hogy a svetpiva.cz-n ugyancsak méltatott rendezvény éppen a jelenlétünktől vált nemzetközivé. A sörbarátok tehát 2007. szeptember 14-én találkoztak ismét szélesebb körben, most Sopronban. Cél a Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. helyi bázisának, majd másnap a győr-ménfőcsanaki Tichy és Társa Sörfőzde megtekintése, -kóstolása. A soproni határszél jó alkalom a találkozási relikviák átadására, a szállás elfoglalása sem okozhat gondot röpke városnézés előtt, mely nem mellőzheti a Gyógygödör megtekintését. Az, hogy néhány sörturista a neves ivóban borkóstolót tart, nem ok a téma mélyebb kifejtésére, tehát rohanjunk hőseink után a Soproni Sörgyárba.

A hónapokkal korábban bejelentett túra kezdetén kisebb bonyodalmat okoz, hogy egy darabig nem kerül elő a főzde kulcsa, és elhangzik a figyelmeztetés, nem szabad fotózni! A fenti aggályok valahogy orvosolhatók, ám komolyabb akadálynak tűnik az ige, miszerint az üzemben nem lesz lehetőség kóstolóra. Ez utóbbit a gazda a zárt rendszerre hivatkozva komolyan is veszi, így valóban csak mintegy másfél óra elteltével, az ún. Sörházban jut el a látogatókhoz megjelenésük tárgya, maga a sör. Megtudjuk azonban, hogy a sör alapanyagai a pilzeni maláta, a komló, a kukoricadara, a festő maláta, a rizs, és a karamellmaláta. A kukorica hallatán azon töprengünk, külhoni összejöveteleken miért nem esünk a fejfájás csapdájába, míg itthon többnyire. E sorok írója, miközben a palackból kortyolta az italt, hallhatóan azon tűnődött, Ježek-éknél az érlelőből közvetlenül csapolt arannyal miért keresték kegyét, s ma miért nem élheti át újból a csodát. Ugyancsak kételyeket ébresztett benne a szlogen, miszerint a kész sörnek mindenféle zavarosságtól mentesnek, tükrösnek kell lennie, azaz feltétlenül meg kell szűrni. Hiszen oly sokszor halljuk északnyugati, márnemszomszédainktól, hogy a szűretlen sör tartalmazza a jótékony élettani hatású enzimeket, anyagokat, vitaminokat. De nem csak halljuk, számtalanszor éreztük már, mennyivel zamatosabb lehet a szűretlen söröcske. Egyrészt tehát itthon úton-útfélen az hallható, hogy a szűretlen nem eltartható, másrészt meg az tapasztalható, hogy a nagyobb cseh gyártók is elkezdtek büszkélkedni, mitöbb versenyezni kvasnicové-jukkal. Lehet, hogy a jó, még ha divatként is, de előbb-utóbb begyűrűzik hozzánk is? Nyilvánvaló, hogy a Heineken helyi telepe tudja, mit csinál, és a maga módján büszke is a világon kizárólag itt használt gyorsfőző berendezésére, csakúgy, mint az évi 1,2 millió hl-es kapacitásra, de a számok bűvöletében nem tudjuk örüljünk-e, vagy sem a ténynek, a 7000 négyzetméter területű készáruraktár 14 millió palack tárolására alkalmas.

A méretek s a látvány e péntek délutánon azonban nem lenyűgözőleg, inkább félelmetesen hatnak. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy az üzemlátogatást követő Sörházi vendégeltetésen – mégha csak üvegből is, de – az asztalra kerül a cég félkész terméke, a zamatos szűretlen nedű, s ízes a csülök is, tehát a Pont már a helyére került. A résztvevők így másnap felkerekedhettek, hogy felkutassák magát az I betűt.

A nyelvi korlátokra hivatkozva megfogyatkozott csapat azonnal megállapítja, hogy Győr szép város, ám ha Ménfőcsanakra vonattal mész, és mind a tizenegyen egyhelyütt kívántok leszállni, ez csak úgy sikerülhet, ha ketten azonnal leugratok, hogy onnan szitkokat kiváltva jelezzétek a mozdonyvezetőnek, álljon már meg a vonaton rekedt többi, mintegy kilenc társad kedvéért. Miután szerződött szolgálód lekiabál, a legnagyobb megelégedéssel konstatálod, hogy Tichy úr már a kapu előtt várja kis csapatod, s örömöd nem lankad, midőn látod, hogy udvarában cseh rendszámú gépjármű pihen. A Sörfőző ugyanis a fordítási gondokat enyhítendő meginvitálta Felvidéki barátját, a sokat látott Lászlót Szencről. Ha egy sörfőzdébe érve sörrel kínálnak, nem rossz ómen, így erősödik bennünk a kontraszt az előző napi szárazrohanáshoz képest. A Mester büszke, nem kukoricázik, így a látvány, a hallottak, s az ital jóleső érzéssel tölti el a vendégeket. Előkerül a sajttál, s két nyelven repkednek az elégedettség szavai. A Veres Péter utcában 650 l-es kapacitással főznek bajor típusú nedűt, ha kell barnát is, és nem okoz gondot a vendégek szűretlennel való kínálása sem. A nemcsak léptékében emberi objektum persze nem tud és kíván versenyre kelni az óriással, de öröm látni, hogy a helybeliek sorban viszik haza a terméket palackjaikban és egyéb alkalmatosságokban. E helyre néhány ellenpontot képező fotó kívánkozik még, melyek a korábbiak tükrében bizonyos mértéktartásra hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy az óhatatlanul terjeszkedő nagyok árnyékában milyen megnyugtató és örvendetes lehet egy kis sörfőzde meglátogatása.

A sörturista eljátszik még a gondolattal, miszerint tudvalevő, hogy a párviadalban Dávid legyőzte Góliátot, s így talán nem zárható ki élből a kicsik győzelme sem. Napjainkban azonban az óriások nem elégszenek már meg a 2,7 m-es magassággal, így a jelenkor parittyásainak vajmi csekély esélye lehet arra, hogy egyes csaták megnyerése mellett hosszabb távon – ha nem is háborút, de egyáltalán – a túlélés lehetőségét kivívják a góliátokkal szemben. A cseh és magyar sörbarátok 2. találkozója mindenesetre csatanyerést vizionál, s ezért köszönettel tartozunk valamennyi mértéktartó profinak és pábitelnek. A portya ebbéli hivatását teljesítette ki a győri vásárban másnap fellelt, 1932-ben kiadott cseh-magyar szótár, mely minden valószínűség szerint a Soproni Sörgyárban szervírozott csapolt sörök számánál is ritkább.

(Pivonka)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.