Nehéz negyedévben is folytatódó EBITDA margin növekedés


Az InBev, a világ egyik legnagyobb sörgyára közzétette 2007. III. negyedévi, valamint 2007. első kilenc havi eredményeit.

Volumennövekedés: a söreladási volumen 2007. III. negyedévében 3,6%-os organikus növekedést mutatott, az előző évhez képest. Nyugat-Európát kivéve valamennyi zóna volumennövekedést könyvelhetett el. Az év eleje óta a teljes söreladási volumen 4,8%-kal növekedett.

Árbevétel növekedés: az árbevétel növekedés 2007. III. negyedévében 4,8%-os volt, köszönhetően a volumennövekedésnek, továbbá az egy hektoliterre jutó 1,3%-os árbevétel növekedésnek. 2007. első kilenc hónapja során az árbevétel 7,0%-kal volt magasabb, az egy hektoliterre jutó 1,8%-os árbevétel növekedés, valamint a megnövekedett volumen eredményeképpen. A földrajzi mix változásaiból adódó hatások nélkül az egy hektoliterre jutó árbevétel növekedés 3,2%-os lett volna.

Folytatódó költségkontroll: a 2007. III. negyedévére jutó értékesítési költségekre az alapanyag-költségek valamelyest negatív hatást gyakoroltak, mely azt eredményezte, hogy az egy hektoliterre jutó értékesítési költség 3,7%-kal növekedett az előző évhez képest. Az év eleje óta az egy hektoliterre jutó értékesítési költség 2,6%-kal növekedett. Az egyre növekvő alapanyagárak ellenére a vállalat biztos benne, hogy az egy hektoliterre jutó értékesítési költségnövekedés az egész évet tekintve az infláció alatt fog maradni. A működési költségek, különösen a nem termelő jellegű költségek továbbra is szoros ellenőrzés alatt maradtak, mely 2007. III. negyedévében 1,1%-os organikus csökkenéshez vezetett, és 2007. első kilenc hónapjában az előző évhez képest nem emelkedett, a magasabb kereskedelmi és disztribúciós kiadások ellenére.

EBITDA növekedés és további margin bővülés: a normalizált EBITDA 8,5%-kal növekedett, ami 35,2%-os EBITDA margin eléréséhez vezetett 2007. III. negyedévében. Ez 119 bázispontos organikus növekedést jelent. 2007. első kilenc hónapjában a normalizált EBITDA növekedés 13,7%-os volt, amely 33,4%-os EBITDA margin eléréséhez vezetett, 197 bázispontos organikus marginnövekedés mellett.

Tovább növekvő nettó profit: az InBev törzsrészvény-tulajdonosok között felosztható normalizált profit 5%-os abszolút növekedéssel elérte az 522 millió eurót 2007. III. negyedévében, 2007. első kilenc hónapjában pedig több mint 17%-os növekedéssel az 1.282 millió eurót.

Készpénz a részvényeseknek: a részvény-visszavásárlási program keretében az InBev a harmadik negyedév során 121 millió eurónyi InBev részvényhez jutott hozzá. A februártól augusztusig tartó előző, valamint az augusztusban elindított következő, egyenként maximum 300 millió eurós programokat együttvéve az InBev az év eleje óta összesen 356 millió eurónyi saját részvényét szerezte meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.