Ismét három fiatal valósíthatja meg álmai vállalkozását


Második alkalommal kerültek kiosztásra a Dreher Sörgyárak Zrt. “A jövő fiatal vállalkozója” pályázatának díjai. A vállalat 6 millió forinttal és fél évre szóló ingyenes szakmai tanácsadással járul hozzá az első három helyezett vállalkozási tervének megvalósításához. A fődíjat egy speciális írásfejlesztő toll kifejlesztője, a második díjat egy kecsketenyésztő biofarm jövőbeli üzemeltetője, a harmadik díjat pedig egy vadászutak szervezésére szakosodott utazási iroda megálmodója vihette haza.

A Dreher Sörgyárak Zrt. “Valósítsd meg álmaid vállalkozását!” mottóval, immár második alkalommal hirdette meg innovatív társadalmi felelősségvállalási programját 2007. októberében. “A jövő fiatal vállalkozója” pályázaton a gazdasági szakirányú egyetemi és főiskolai hallgatók indulhattak, akik elég elhivatottságot éreztek magukban ahhoz, hogy kipróbálják magukat az üzleti életben, és a valóságban is beindítsák álmaik vállalkozását. A pályázat első három helyezettje összességében 6 millió forint támogatásban részesült.

A Dreher Sörgyárak Zrt., mint a magyar söripar meghatározó szereplője, elkötelezett a tehetséges, jövőjüket átgondoltan és kitartóan építő diákok támogatása iránt. A Dreher Sörgyárak Zrt. – most másodszorra meghirdetett – innovatív CSR/társadalmi felelősségvállalási programja a vállalkozásbarát szemléletmód kialakulását kívánja ösztönözni. A pályázat díjazottjai a vállalkozásuk beindításához szükséges kezdőtőke mellett olyan, az üzleti életben nélkülözhetetlen szakmai támogatást – jogi, adóügyi és könyvviteli segítségnyújtást – is kapnak, amely képessé teszi őket a kezdeti kihívások leküzdésére.

“Számos tehetséges, kreatív fiatal álmodta már meg saját jövőbeli vállalkozását. Mi arra buzdítjuk őket, hogy ne álljanak meg csupán az álmoknál! A döntős fiatalok mindegyikére jellemző, hogy nemcsak megálmodta, de alaposan átgondolta, megfelelő kutatómunkával és elemzéssel körüljárta, és gondolatban már felépítette saját vállalkozását” – mondta Agócs Mónika a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. “A Dreher Sörgyárak Zrt.-nél nagyra értékeljük a vállalkozói szellemet és kreativitást, hiszünk abban, hogy a megfelelően átgondolt és felépített vállalkozásoknak fontos szerepük van a magyar gazdaságban.”

“A jövő fiatal vállalkozója 2007” pályázatra közel 80 színvonalas pályamunka érkezett az ország 18 felsőoktatási intézményéből. A beérkezett pályamunkákat, neves szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai: Dr. Könczöl Erzsébet, a Corvinus Egyetem adjunktusa; Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke; Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője; Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója; Hector Gorosabel, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Vass Kornélia, a Dreher Sörgyárak Zrt. HR és kommunikációs igazgatója voltak.

Az elbírálás két körben történt, a zsűri döntése alapján legjobbnak tartott tíz pályázó a második fordulóban angol nyelven mutathatta be álmai vállalkozását és győzhette meg a zsűri tagjait rátermettségéről, vállalkozása egyediségéről és megvalósíthatóságáról. A zsűri döntése alapján “A jövő fiatal vállalkozója 2007” díj nyertesei a következők:

A fődíjat és az ezzel járó 3,6 millió forint tőketámogatást Bagó Ákos Károly nyerte, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ipari termék és formatervező szakának végzett, Rehabilitációs mérnök szakának jelenlegi hallgatója, aki vállalkozásával az általa kifejlesztett egyedi tervezésű, speciális írásfejlesztő tollat kívánja bevezetni a hazai és későbbiekben akár a külföldi piacon. Az ún. UO toll a kéz és az ujjak izomzatát megfelelően alátámasztva segít az írástechnika fejlesztésében, különösen hasznos a ceruzafogással, írással és rajzolással ismerkedő gyermekek számára, illetve komoly segítséget jelent azon felnőttek számára, akiknek a központi idegrendszer sérülése miatt csökkent az írásképességük.

A zsűri döntése alapján második helyezett lett, és ezzel 1,2 millió forint támogatást kapott vállalkozása beindításához, Zsömle Krisztián, a Nyugat-Magyarországi Egyetem közgazdaságtan szakos hallgatója, aki a kiveszőben lévő magyar tincses kecskék tenyésztésével kíván foglalkozni, hús- és tejtermékek előállítása, értékesítése céljából. Vállalkozásának egyedi értéket ad, hogy a megműveletlen, parlagon hagyott földterületeket természetes úton, a természet értékeinek szem előtt tartása mellett ismét megművelhető minőségűre tudja alakítani az állatok legeltetésének köszönhetően.

A pályázat harmadik helyezettje (1,2 millió forint tőketámogatással) Czéh-Tóth Márk, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzős jogász hallgatója lett, aki vadászutak szervezésével és közvetítésével foglalkozó utazási irodát álmodott meg.

“A pályázat nyertesei mindannyian tehetséges fiatalok, akik kiváló ötlettel álltak elő. A pályázat fordulói alatt nem csupán az ötleteiket ismerhettük meg, hanem sokkal többet ennél! Láttuk az átgondoltságot, pontos tervezést, éreztük a lelkesedést és az elhivatottságot is” – mondta Hector Gorosabel, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója. “A Dreher Sörgyárak Zrt. hisz a magyar vállalkozói szellemben, és felelős nagyvállalatként fontosnak tartja a gazdasági felsőoktatásban résztvevő hallgatók vállalkozói készségeinek fejlesztését. Ezek a fiatalok most esélyt kapnak tőlünk, hogy valóban elindíthassák álmaik vállalkozását és kipróbálhassák magukat az üzleti életben. Ehhez nagyon sok sikert és kitartást kívánok nekik!

Dr. Könczöl Erzsébet, Corvinus Egyetem adjunktusa, a zsűri elnöke

“A Dreher kezdeményezése 2 szempontból is különbözik a hasonló jellegű programoktól. Egyrészt a fiatal vállalkozói szegmensen belül az egyetemi hallgatók körét célozza meg, és hazánkban kevés olyan pályázat van, ahol egyetemi hallgatók próbálhatják ki a vállalkozói képességeiket, ötleteiket. Ez egy sajátos réteg.

A másik sajátossága az, hogy nemcsak tanulási, pályázatírási lehetőséget ad, mert ilyenből is viszonylag sok van, hanem ezen felül, legalábbis az első 3 helyezettnek indulótőkét is. Ez egyedülálló az ilyen programok között, hiszen képzéssel, tanácsadással többen segítik a fiatal vállalkozókat, de olyan forma, ami egy ötletkezdeményhez tőkét is ad, nagyon kevés van…” 

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója

“A zsűrizés során volt néhány olyan tényező, amelyekre kiemelten figyeltem, és amelyek számomra fontosak voltak. Vizsgáltam magát az ötletet, magát az embert, – hogy mennyire alkalmas az ötlet megvalósítására -, néztem az üzleti tervet és annak racionalitását, valamint azt, hogy mindezt mennyire sikerült a pályázónak eladnia nekünk. De mindezek ellenére számomra az összkép volt a legfontosabb. A legnagyobb meglepetés számomra a zsűri abszolút konszenzusos döntése volt. Teljesen ugyanarra járt az agyunk, abszolút ugyanazt a három embert és ugyanabban a sorrendben hoztuk ki győztesnek. Ez pedig azt mutatja, hogy valószínűleg tényleg ezek a pályázatok voltak a legjobbak.”

Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke

“A zsűri a döntése során engedett a kor szellemének. Ez a korszellem pedig azt mondja: szeresd az innovációt. Olyan jelöltet választottunk nyertesnek, aki egy innovatív terméket talált fel. Korszellem az is, hogy a második helyre egy biogazdaságban jövőjét kereső fiatalt választottunk. Minden díjazottunkra igaz, hogy ők olyan fiatalok, akik beleszerettek 1-1 ötletbe. Nem az üzletbe szerelmesek, hanem saját ötletükbe. Volt több olyan pályázó a döntősök között, akit sokkal inkább vállalkozónak gondolnék, de vagy nem tudták olyan mélységben kidolgozni üzleti tervüket, hogy azzal nyerni tudjanak, vagy nem éreztük az adott ötletet piacképesnek.

A másik hét döntős pályázónak üzenem, hogy az, hogy most nem ők álltak a dobogón, a jövőjük szempontjából nem jelent semmi. Lehet, hogy mindezek ellenére belőlük lesz a jövő Bill Gates-e. De arra készüljenek fel, hogy akkor még nagyon sok nehézséggel és akadállyal kell szembenézniük. Ennél a mostani megmérettetésnél nehezebbekkel is.” 

Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója

“Egyértelműen megállapítható, hogy az első három helyezett tekintetében volt meg leginkább az összhang a különböző értékelési szempontok között, még akkor is, ha nagyon eltérő ötletekről és nagyon eltérő személyiségekről van is szó. A három díjazott további közös vonása, hogy mind a hármuknál olyan erős volt az elkötelezettség, a belső motiváció, hogy részemről emiatt is volt egyértelmű a döntés.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.