“Nem szolgálják ki a brit pénzügyminisztert azok a brit pubok, amelyek csatlakoztak a szeszes italok illetékének emelése ellen kibontakozó országos tiltakozó kampányhoz. Alistair Darling költségvetési tervezetében – hivatalosan a féktelen ivászat terjedése elleni kormányzati fellépés jegyében – komoly mértékben megemelte a sör- és borfélék, valamint a skót whisky jövedéki adóját.” (mti, március 27.)

Alistair Darling az őt közelebbről ismerők szerint magánemberként egy kedélyes, a whisky mellett jóízű adomázásra kész skót ember. Ezt állítja például a pénzügyminiszter edinburghi választókerületében található egyik pub, az Utopia tulajdonosa is. A termetes skót kocsmáros ennek ellenére a pub bejáratára kiragasztott egy Darling óriási fényképével ellátott plakátot egy még nagyobb felirattal: “Kitiltva!” Az Utopia tulajdonos ötlete távolról sem bizonyult utópisztikusnak, mára országszerte több mint kétszáz vendéglátó-ipari egység követte az edinburghi példát.

Mi váltotta ki a kocsmárosok haragját? Darling úr úgy döntött, hogy megemeli a szeszes italok jövedéki adóját. Ha a parlament elfogadja kezdeményezését, forintra átszámítva egy krigli sör tizenhárom forinttal kerülne többe, ami azért még egy kiadós esti sörözéskor sem jár eszeveszett kiadás-növekedéssel. S alighanem a száznyolcvan forinttal drágább Johnny Walker sem csapja földhöz a becsületes brit kocsmalátogatót. Akit meg igen, az ezentúl a szupermarketben beszerzett tömegáruval oltja a pénzügyminiszter szerint olthatatlan szomját. Az adóemeléssel ugyanis a szigetországlakók féktelennek ítélt ivászatát szeretné visszaszorítani Darling úr, s “természetesen” semmi köze sincs a költségvetés problémáihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.