Kedves magyar olvasóim, ahogy azt legutóbb megígértem, Prága mellé kirándulunk. Mint igazi sörrajongók, bizonyára tudjátok, hogy Prága – minden túlzás nélkül – a világ egyik sörfővárosa, ahol számtalan jobbnál jobb sörözővel, étteremmel és egyszerű talponállóval találkozhat minden szerencsés látogató. Ráadásul az ősi belvárosban legalább négy sörfőzde-sörözőt kereshetünk fel egy harminc-perces séta alatt. Ugye nem kell felsorolnom őket?

Hiába a sok jó söröző és a rengeteg nagyszerű árpalé, igazán nehéz feladat megtalálni a környék legjobb sörét. Ha tanácsolhatok valamit, ne a belvárosban keresgéljünk. Induljunk el inkább délyugati irányba, s röpke 13 km-re Prágától rálelhetünk a Pivovarsky dvur Chyne-re. Ha le kellene fordítanunk, talán Chyne-i sörudvarnak nevezhetnénk ezt a falusi sörfőzdét, melyet 1992-ben alapított egy lelkes, rettenthetetlen, vállalkozó lelkületű úr, Hojda Miroslav. Az egykori lepusztult, mocskos, szoci-stílusú mezőgazdasági épületben kezdődött a főzés, ami mára szerencsére sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Mire várunk hát? Ideje bentebb kerülnünk!

Ahogy becsukjuk magunk mögött az ajtót, kizárva a külvilágot, az első ami azonnal szemünkbe ötlik, a három, emelvényen felállított méltóságteljes réz főzőüst. Mint egy apró színpad… S hogy ki muzsikál rajta? Nem kétséges, sőt, tény: a három üst halk, kellemes zenével szolgál a vendégeknek. Bizton állítható, hogy ez a legszebb zene egy sörrajongó számára, össze nem hasonlítható bármely más muzsikával. A három főzőüst mindegyike pontosan 10,5 hl kapacitású, teljes kihasználtság mellett 4 főzet készül hetente.

Továbbhaladva az emelvény mögött, egy szűk, keskeny lépcső vezet a szomszédos ászok-pincébe. Tíz hatalmas fahordót találhatunk itt, természetesen ezekben érlelődik a pompás söröcske. Egy megszívlelendő tanács: soha, de soha ne kérjünk itt egy kis kóstolót, ha mégis megtennénk, elképzelhető, hogy az életben nem kerülünk ki abból a pincéből. Egyáltalán nem viccelek! A két főzőmester, Mikulica és Pavlik úr ugyanis a világon mindent tud a folyékony kenyérről, s ők sem viccelnek, ha kóstolásról van szó.

Tehát, még mielőtt itt ragadnánk, gyorsan vissza a lépcsőn, üljünk inkább le egy asztalhoz. Az étterem részben egyszerre nyolcvan éhes és szomjas vendéget tudnak kiszolgálni, a sör mellett szerencsére mindenki megtömheti bendőjét is. Rendeljünk hát valami pompás kis – lehetőleg zsíros – cseh specialitást. Mit szólnátok mondjuk egy ropogós csülökhöz friss tormával, mustárral, kenyérrel? Itt nálunk Csehországban muszáj vétkezni! Ráadásul nagyszerűen passzol a sörhöz! Szóval csücsülünk az asztalnál, nézzük, s hallgatjuk az üstöket, aztán jöhet a pincér. “Pár korsó jóóóóféle félbarna Lagert!” – szól a rendelés, s máris előttünk az áhított sör! Gyönyörű hab, szép szín, s minthogy szűretlen, természetes zavaros csillogás. Selymes test, hajszálnyi mézes aromával (vigyázat! nincs méz az összetevők közt!). Régi idők (rabulejtő) söre! “Pincér, még egy korsó sört!” Lefogadom, hogy nagyon hamar szerelembe estek ezzel a pompás itókával. Is… Megjegyzem, az összes itt főzött sör szűretlen, had ne mondjam tovább, mindenki tudja mire gondolok…

Az eltarthatóság csupán két hét, ami szintén egy félreismerhetetlen jele a minőségi söröknek. Tartósítószer – nincs, pasztőrizálás – nincs. A Dvorní Lezak mellett még két sör készül rendszeresen, melyek közül az egyik egy fekete specialitás 5%-os alkoholtartalommal. Az idénysörök skálája is széles. Van biciklis Kolarska sör, minthogy a sörfőzde egy közkedvelt biciklis út mellett található, de akad gyömbérsör is időnként.

Nagy sörös felfedezőtúránk Chyneben véget ért. További információkat a főzde hivatalos weboldalán találhattok, a www.pivovarskydvur.cz címen. Legközelebb a dél-morvaországi Oslavanyból jelentkezem, ahol egy igazi mikro-sörfőzde működik egy kastély falai közt.

Libor Vojacek
alias CzechBeerMan
sör-író és gyűjtő
Teplice, Csehország
CzechBeerMan@seznam.cz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.