Az InBev sörgyár arra kéri az Anheuser részvényeseit, hogy váltsák le a jelenlegi vezetést, akik nem hajlandóak tárgyalni a felvásárlásról.

Ellenségesen is felvásárolná a belga InBev sörgyár az amerikai Anheusert. Miután az amerikai cég visszautasította a belgák ajánlatát, az InBev a részvényesekhez fordult, hogy váltsák le a meglévő vezetést és válasszanak újat, vagyis olyat, mely zöld utat adna a felvásárálásnak.

Az InBev (leginkább a Stella Artois és a Beck sörök miatt ismerhetjük), 46 milliárd dollárt adna a Budweiser gyártójáért – írja a BBC Online. A belgák tíz napot adtak a válaszra. A cég még június elején 65 dollárt ajánlott részvényenként, ez jóval magasabb volt annál, amennyiért még az ajánlat előtt kereskedtek velük. Akkor 50 dollárt ért az Anheusert részvénye, most föltornászta magát 61,5 dollárig.

Az Anheuser azért utasította el két hete az ajánlatot, mert szerintük alulértékelték a vállalatot. A Washington Post szerint a cég nagyszabású tervekkel készül, mellyel csökkenthetik a gyártási költségeket, növelhetik a bevételeket – ezzel emelve a részvények értékét.

A New York Times által idézett elemzők szerint azzal, hogy a mostani vezetőség leváltására szólítanak fel, valójában nyomást akarnak gyakorolni rájuk, hogy folytassák a tárgyalásokat a felvásárlásról. A cég nehezményezte a visszautasítás után, hogy az amerikai vállalat vezetői szinte nem is tárgyaltak velük. Most minden lehetőséget megragadnak, hogy kikérjék a részvényesek véleményét az ügyletről.

Az ügybe természetesen a politika is beleavatkozott, Barack Obama demokrata elnökjelölt azt nyilatkozta, hogy szégyen lenne, ha egy külföldi cég vásárolná fel az Anheusert. Pedig az InBev leszögezte, hogy nem szűnne meg az Egyesült Államokban a sörgyártás, az összeolvadás után is St. Louis-ban maradna a cégek közontja. A végső csatába beleszólat Warren Buffett befektetési guru, aki a részvények öt százalékát birtokolja a Berkshire Hathawayen keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.