Az öregedést lassító sört fejlesztenek


A texasi Rice University kutatói olyan sör előállításával kísérleteznek, ami lassítja az öregedés folyamatát.

Jó ideje ismert tény, hogy a vörösbornak van öregedésgátló hatása, arra viszont csak nemrég jöttek rá a tudósok, hogy ezt a reszveratrol nevű anyag okozza, ami a szőlő héjában található meg a legnagyobb mennyiségben. A reszvaratol a nyitja a francia paradoxonnak nevezett jelenségnek: annak, hogy a franciák között meglepően alacsony a szívbetegségek aránya, holott az európai átlagnál jóval több zsírt esznek, és többet is dohányoznak. Viszont jellemző náluk a vörösbor rendszeres fogyasztása, a reszvaratol pedig megteszi a magáét, és ellensúlyozza az egészségtelen életmódot.

Az amerikai kutatócsoport most azon dolgozik, hogy reszvaratol-tartalmú sört állítson elő. Bár elvileg az anyagot simán ki lehetne vonni a szőlőből (vagy a gránátalmából, áfonyából, mogyoróból, amiben szintén megtalálható, bár kisebb mennyiségben), és beletenni a sörbe, a reszvaratol fény hatására vagy levegővel érintkezve hamar elbomlik. Az optimális megoldás az, hogy a sör gyártási folyamatába illesztik be valahogyan a reszvaratol előállítását. A kutatók ezért a sörben dolgozó élesztőgombákat módosították géntechnológiával úgy, hogy azok a tirozin nevű aminosavat reszvaratollá alakítsák át az erjedés közben.

A BioBeer fantázianevet kapott sör mértéktelen fogyasztása ugyanúgy sörhasat és májzsugort fog eredményezni, mint a hagyományos söré, de aki mértékkel issza, az a vörösbor jótékony hatásait tapasztalhatja meg – mondta el a kutatást vezető Taylor Stevenson az ABC Newsnak. A génmanipulált sörélesztő egyébként a reszvaratol mellett egy olyan savat is termel, ami a sörnek jellegzetes, édes ízt ad. Stevenson szerint a BioBeerfinom – a kutatócsoport többi, egyetemista tagja pedig nem nyilatkozik az ügyben, mert többen közülük nem elég idősek még ahhoz, hogy az amerikai törvények engedélyezzék számukra az alkohol fogyasztását.

A BioBeert először gyümölcslegyeken fogják tesztelni, aztán egereken, és csak ezután jöhetnek az embereken végzett kísérletek. A kutatócsoport azt reméli, a sör hatásos lesz a kettes típusú cukorbetegség kezelésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.