A 13.országos sörcikkgyűjtő-találkozóról


2008.november 8-án gyűlt egybe a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub tagsága zöme és a hobbitársak az ez évi őszi nagy kirakodóvásárra. A helyszín, némi kacskaringó után ez alkalommal is a BKV Előre SC klubja volt. A szinte utolsó pillanatban újra vett kanyar a klubba, igen kellemetlenül érintette a szervezőket, és az újabb meghívókat kapó érdeklődők is ámultak kicsit.

Történt pediglen, hogy a növekvő érdeklődés okán nagyobb terem után kellett néznünk, amire lehetőség adatott a Dreher Sörgyárak Zrt. dísztermében. Kissé soká váratott magára a végleges zöld jelzés, de ez még nem lett volna baj – hanem a helyszín előzetes bejárásakor értesült a klub vezetősége, hogy ugyanezen nap delén egy másik program is tartatik ugyanott. Amúgy a légköbméter amott sem volt elegendő (kudarcélmény okozta lelki felfekvés kerülendő, bátorkodtunk kérni búcsúzóul néhány ritka kőbányais alátétet, mire a válasz az volt: írjuk meg e-mailben, majd reagálnak rá – erre öt hét alatt nem került sor).

Visszatértünk hát a kipróbált, ámde szűkös falak közé, amelyek idén ősszel minden eddiginél kisebbnek bizonyultak. A nyitás kitűzött időpontjában már telt ház volt, a szabad asztalok elővételben elfogytak. Teherautónyi kollekciók vonultak le a szűk lejáraton, a dobozok, korsók, üvegek, zománctáblák tulajdonosai nem lehetnek járatlanok a szakszerű ki- és becsomagolás művészetében sem. Legjobban ilyenkor (is) a cimkegyűjtők járnak – nem véletlen, hogy belőlük található a legtöbb köreinkben -, néhány albumot hónuk alá kapva fütyörészve sétálhattak be a tetthelyre.

A hazai élmezőnyt Szlovákiából és osztrákföldről érkező vérfrissítés egészítette ki, reméljük, rövidesen további szomszédok is kopogtatnak nálunk. Örömünkre a földrajzi diverzifikáltság mellett másféle szintén érzékelhető: erős a szórás a korosztályokat illetően, köreinkben tudhatjuk az ország legrégebbi hobbi-fertőzöttjeit, akik fél évszázada őrzik-gyarapítják sörcimke, -számolócédula, meg sörös képeslap-gyűjteményüket. Mellettük-körültük legifjabb tagjaink, alig két évtizedükkel, bizonyítván azt, hogy az igaz értékek utat találnak az ifjúsághoz is. Az meg mára természetes, hogy koedukált a gyűjtősereg, hölgytag és pártoló nejek szép számmal találhatók voltak az eseményen (a gyűjtők társnőinek lelki hasonulásáról egyszer majd még szólunk lelkendezve, bár igazából szoborcsoportot érdemelnének).

A hivatalos nyitás ideje elérkezvén, dördülő startpisztoly helyett a legfürgébbek rohanvást körbejárják az asztalok útvesztőit, hogy a legjavát leljék meg idejében. Quod habet tempus habet vitae – nem csak római gladiátor-körökben fontos tehát az idő nyerése. Innen is, onnan is elégedetten egymás tenyerét csapkodó emberek látszanak, diadaltól kipirult, másoknál póker-arc kísérte a friss csodák hazaszállítását. Négy felé kéne ilyenkor egyszerre szaladni, nyolc szemmel, hogy valami ki ne maradjék… Akad látnivaló, a szokásos alapértékek mellett újakat hoz a gyártói invenciók sora: sok bámulója akadt a sörös kamion-modelleknek, sörös kártyanaptáraknak. Az idő-skála másik végén a histórikus, XIX. századi domborüvegek és antik cimkék, megsárgult képeslapok állnak, megannyi míves tárgya a múltnak. Ezek még egy boldogabb, nagyipari mérteket, uniformizáltságot nem ismerő világból valók, aki ilyet gyűjt, jó szeme és kiváló memóriája kell legyen, hogy az egymástól alig különböző mutánsokat megkülönböztesse.

A nagy körforgásban aztán idő múltával meg-megpihentek a régi cimborák, a találkozás, sikeres ügyködés örömére korsót emelve a pultnál – elvégre a sörcikkgyűjtő nem kizárólag elméleti szakember. Aztán eljött a tombola ideje. Szorgos kezek mindent összegyűjtöttek, felcéduláztak, s legfőképp jegyeket árultak hozzá. Akadt mit ponyvára tenni: soha nem látott bőségben roskadozott a nyereményasztal, elsőként említendő a BORSODI SÖRGYÁR bőkezű ajándéka, három tálca sör, és sok kisebb nyereménytárgy. Ez úton is köszönjük ezt első sorban Egriné Matisz Tündének és dr. Dobos Ágnesnek, akik elsőre és azonnal intézkedtek (komolyan fenyegeti is őket a tiszteletbeli taggá fogadás). Társaink nem különben komoly értékekkel járultak hozzá a bőségszaruhoz, ki több üveg sörkülönlegességet, ki reklámtárgyakat, poharakat, plakátot hozott. A legtöbb munkáját Hankó János adta hozzá, aki sörös naptárakat készített házilag, kiválóan. Nagy ováció köszöntötte a fődíj – tálca sör – nyertesét, de mindenkinek jutott vásárfia.

Kideríthetetlen módon hirtelen délután lett, az új kincsek súlya alatt rogyadozva kényszerű távozás ideje. Jövő tavaszig emészteni lehet.

(Kovács András)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.