Chimay – a trappista szerzetesek söre I.


A Chimay-ben található Scourmont apátság szerzetesei a szigorú önmegtartóztatásukról híres trappisták. A rend alapítója a XVII. században élt Armand-Jean Bouthillier de Rancé, Normandiában, Mortagne közelében élő ciszterci apát volt, aki monostorában 1662-ben reformokat vezetett be, visszatérve az eredeti ciszterci szigorhoz. A ciszterciek nevüket a rend első monostoráról, az 1098-ban, Burgundiában alapított Citeaux (latinul Cistercium) apátságról kapták. Szent István ápátsága idején 1112-ben csatlakozott az apátsághoz Clairvaux-i Szent Bernát, aki további alapjait tette le a rendháznak 1115-ben, és ez már ténylegesen is az új szerzetesrend megalakulását jelentette, amelyhez István megírta az alapokmányát, a Carta Caritatis-t is.

A Ciszterci rend eleinte főként a földművelést szorgalmazta, jelentős szerepük volt többek között a földművelés haladottabb módszereinek (pl. konyhakertészetnek) elterjesztésében. A XVI. századtól tagjai általában csak oktatással és igehírdetéssel foglalkoztak. A nagy francia forradalom alatt a citeaux-i anyaszékhelyet feloszlatták, azóta generálisa Rómában székel. A Ciszterci rendnek több ága is van, ezek közül 1892-ben váltak ki végleg és alakultak önállóvá a legszigorúbbnak tartott trappisták.

A Trappisták szintén egy apátságról, a normandiai La Grande Trappe-ról kapták nevük. A rend hivatalos Latin neve: Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae (O.C.S.O.) vagy Ordo Cisterciensium Reformatorum (O.C.R.). A többi szerzetesrendhez hasonlóan, ők is Isten szolgálatába ajánlották életük, cölibátusi fogadalmuknak megfelelően csendes, visszafogott életet élnek az apát irányítása alatt. Napjaik meditációval, imádkozással és munkával telnek, lemondva mindenféle személyes tulajdonról. Ahogy az előbb említettük, kezdetben főleg földműveléssel foglalkoztak, ami bővült, így manapság élelmiszerekhez és mezőgazdasági termékekhez kapcsolódó könnyűipari tevékenységet is folytatnak – így többek között sört is főznek.

A Scourmont apátság (franciául: Abbaye Notre-Dame de Scourmont) a trappista rend egyik rendháza, amely a belgiumi Hainaut tartományban fekvő Scourmont fenssíkon található, (Forges település közelében) amely közigazgatásilag Chimay város része. Chimay közelében számos kolostort és apátságot alapítottak az idők folyamán, a most is meglévő története a XIX. század közepére nyúlik vissza. 1844-ben Jean-Baptist Jourdain, Virelles papja vetette fel, hogy a Scourmont fennsík ideális hely lenne egy szerzetesi közösség megalakításához. Mivel a korábbi kísérletek sikertelenek voltak, Jourdain segítséget kért II. Józseftől, Chimay hercegétől, aki egyidejűleg Westmalle és Westvleteren apátja is volt. 1850. július 25-én alapították meg a jelenlegi apátság elődjét az akkor kihalt és műveletlen fennsíkon a Westvleteren apátságból érkező szerzetesek. A trappista hagyományok szerint a közösség önellátásra rendezkedett be, ezért a környező földeket művelés alá vonták, illetve létrehoztak egy tejgazdaságot, sajtgyárat és sörfőzdét is.

Mivel a szerzetesek ugyanolyan precizitással, átéléssel végzik mindennapi munkájukat, mint az imádságot és a különböző tanulmányokat, így nem csoda, hogy hosszú idők alatt – a legmodernebb technológia újításoknak is köszönhetően – tökélyre fejlesztették a sörkészítést. Jelenleg – hivatalosan – az S.A. Bieres de Chimay – az apátság területén működő – vállalkozás a felelős a Chimay sörök főzéséért illetve forgalmazásáért, a palackozás a közeli Baileux-ban történik.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.