A sörfőzés kezdeteiről tett közzé kutatásokat Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem antropológus munkatársa. Feltételezései szerint 6000 évvel ezelőtt Mezopotámiában (a mai Irak területén) már főzhették sört, ami pedig bizonyos, hogy 4000 éve a sumérok már nagy sörrajongók voltak, söristennőjük, Ninkaszi is erről tanúskodik.

Ki főzte és ki itta az első sört? Bár ezzel kapcsolatban nagyon sok elképzelés és teória létezik, biztosat mégsem tudunk ezen közkedvelt alkoholfajta készítésének kezdeteiről – idézte fel Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem kutatónője egy nemrég tartott előadásában, melyet a Múlt-kor történelmi portál tett közzé.

A Kaliforniai Egyetem antropológusa szerint bár a sörfőzés dokumentált kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza, mégsem tudunk túl sokat minderről. A korai tűzrakó helyek és települések régészeti vizsgálata során ugyanis nem állapítható meg, hogy ott főztek-e sört, vagy nem.

Hastorf szerint bizonyos, hogy Mezopotámia területén készítettek sört, ott ugyanis az ékírásos táblák már i.e. 4000 körül megemlékeztek a hasonló alkoholfajták kereskedelméről. I.e. 1800 körül a sumérok annyira megszállottjai voltak a jó söröknek, hogy valaki Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez is írt egy himnuszt, ami a mai napig fennmaradt. Hastorf szerint ez egyenes bizonyítéka annak, hogy népszerű lehetett ezen alkoholos ital, hiszen máskülönben nem lett volna istennője sem. Mivel egy női istenségről beszélünk, a nők kiemelt szerepet tölthettek be a sumér társadalomban – állítja a kutatónő.

Az ókori Egyiptomban is több ezer évre vezethetők vissza a sörfőzés hagyományai: az itteni feljegyzésekben a hozzávalókat és eljárásokat olyannyira részletesen örökítették meg, hogy a mai vállalkozások is sikerrel próbálkoznak ezen italfajták rekonstrukciójával. Hastorf szerint a szakma a Nílus völgyében olyan nagyüzemi szinten működött, hogy már nem beszélhetünk a családi főzdékről, és csak házi márkákról.

A kutatónő szerint a sör több különböző szempont miatt válhatott mindenhol hamar népszerűvé: tápanyagtartalma és egészségvédő hatása sem elhanyagolható, illetve sok helyen azért vált népszerűvé, mert az ivóvíz ihatatlan volt. Ezek felett a sört könnyű volt elkészíteni; egyesek szerint erre utal az is, hogy a mezőgazdaság kezdetei is a sörfőzésre nyúlnak vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.