Gaál Ernő: A sör az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában


Gaál Ernő egyiptológus, az ELTE BTK Ókortörténeti Intézetének igazgatója valamint az Egyiptológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt 2005-ben bekövetkezett haláláig. Kutatási területe az ókori Kelet, Alalah gazdaság- és társadalomtörténete, az Újbirodalom gazdaságtörténete és az egyiptomi régészet volt. Számos alkalommal kutatott Egyiptomban, 1983-ban tagja volt a thébai magyar régészeti expedíciónak, ő tárta fel később Bakenamun sírját.

Hogy megemlékezünk munkásságáról itt, a Sörlap.Hu oldalon annak az az oka, hogy 1988-ban jelent meg “A sör az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában” című kötete (Gondolat, Budapest), melyet máig is beszerezhetnek mindazok, akik érdeklődnek az ókori egyiptomi világ sörös dolgai iránt.

Ízelítőül álljon itt a tartalom:

  • “Milyen jó lesz ez a sör” – Bevezető
  • “Vörös árpán élek és fehér árpából iszom” – Az óegyiptomi sörkészítés technológiája
  • Sörkészítése az Óbirodalom korában
  • “Maláta: 40 heqát” – Miből mennyi kellett az óegyiptomi sörhöz?
  • “Egy korsó sör és három kenyér” – Mennyi sört ittak az egyiptomiak?
  • “Ne engedd át magad a sörivásnak” – Lakoma, kocsma, mámor és egészség az egyiptomiaknál
  • “Igyál sört! – az ország szokása szerint” – A mezopotámiai sörkészítés technológiája
  • Írástörténet, ikonográfia és technológia
  • “A mézédes naspu-sör nem mérhető a tömlő vizéhez” – Röviden a sörválasztékról
  • “Enkidu? sört ivott, hét korsóval” – Mennyit ittak a mezopotámiaiak?
  • “A kocsmárosnőnek édes a söre” – Kocsmák és kocsmárosnők Mezopotámiában
  • “A sör, amely átváltoztatja a gyászéneket” – Lakoma, italozás, részegség Mezopotámiában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.