A Főzdefeszt szervezői összefogtak a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel és 2011 Május 13-14-én pénteken és szombaton, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartják meg a másfeledik Főzdefesztet. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket.

Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde hoz a fővárosba, több mint 200 hordó sört. Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör. Vendégeink lesznek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel.

A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát – mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A modern sörgasztronómia egy váratlan fordulatát a Malackaraj pultja fogja bemutatni.

A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai programon a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő fogja megtárgyalni a hazai kézműves sör múltját, jelenét és jövőjét a sörfőzők és sörbloggerek társaságában. A szakmai beszélgetés után nyilvános sörkóstoló és sörértékelés a szakma nagyjaitól ajándék kóstolóval és ajándék sörfalatkákkal. Végül ismert közéleti személyiségekkel ülünk le beszélgetni, és igyekszünk ledönteni az összes áporodott sörös közhelyet, igyekszünk megcáfolni az összes sörrel kapcsolatos városi legendát. A pénteki ünnepélyes megnyitón csapra verjük a fesztivál első söröshordóját, a szombati fesztiválzárón pedig bejelentjük a Fesztivál Sörét, amit a közönség fog megszavazni. Péntek este a Cabaret Medrano és az Artézis játszik, szombat este a Fit Fat, a Cocklers, majd végül a Grabanc zárja a fesztivált.

A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó Sörfőzdék: Agro-flott (Békésszentandrás), Kissler Sörfőzde (Dombóvár), Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca), HBH Sörfőzde (Táborfalva), Bors Sörfőzde (Győrzámoly), Kárpi (Soltvadkert), Osterbrau (Fót), Osterbrau (Domony), Kaltenberg (Budapest), Dupla Köleses Sör (Jázsdózsa), Grabanc IPA.

A Fesztiválban részt vevő vendéglátóhelyek: Darshan Café, Fiktív Pub, Don Leone Pizzéria, Leonardo Pizzéria, Blues Pub, Mixart, M2, Zappa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.