A fodrász, a fogorvos, de még a zöldséges is kedvezményt ad Bükfürdőn, ha elegendő sört iszunk, legalábbis ezt ígéri az a sörtérkép, amelytől a bükfürdői vállalkozók egyesülete várja azt, hogy fellendüljön az egyébként meglehetősen lanyha éttermi forgalom.

A térkép húsvét előtt jelenik meg. A helyi vállalkozók szerint: az ilyen kampányok segíthetik a felkészülést arra az időszakra, amikor majd nem lehet dohányozni a vendéglátóegységekben. Szerintük, ha ez bekövetkezik, időlegesen, akár 20-30 százalékkal is visszaeshet a forgalom, ezért is fontos, hogy már most elkezdjék a felkészülést a kisebb települések éttermeinek tulajdonosai is erre az időszakra.

A bükfürdői 12 sörlelőhely (étterem, kávézó) került a 10.000 példányban kiadott speciális térképre. A térkép szerint, már négy pohár sör elfogyasztása után is ihatunk ingyen az egyes sörözőkben. A helyi vállalkozók azt remélik, hogy az “ingyen” sör – térképpel képesek lesznek rávenni az egyre vékonyabb pénztárcájú vendégeket arra, hogy egy kicsit többet költsenek a városban. A térképre ők maguk adták össze a pénzt. Segítséget, a helyi turisztikai szervezetektől nem kértek és nem is kaptak.

A térkép azokat a jó színvonalú helyeket mutatja be, amelyeket érdemes 4-5 napos tartózkodás alatt végigjárnia egy turistának. A kiadvány célja az is, hogy mozgásba hozza a turistákat, hiszen sok vendéglátós tapasztalata az, hogy az információhiány miatt csak egy-egy helyet látogatnak az ideérkezők. A vendéglátósok véleménye szerint: ha sikerül mozgásba hozni a turistákat, akkor, talán többet is költenek a városban. Éppen ezért a térképre felkerülő vendéglátóegységek a helyben fogyasztás után kedvezményeket adnak a turistáknak, amelyek akár a helyszínen vagy egy másik vendéglőben, sörözőben válthatók be. A térkép hátoldalát olyan közcélú információkkal látták el, amelyek segítik a turisták tájékozódását. A cél az, hogy a vendégek jobban eligazodjanak azok között a szolgáltatások között, amelyek elérhetőek a városban. A sörözők mellett, olyan kisvállalkozások (fodrászatok, fogorvosok, kisboltok,) szerepelnek a térképen,, amelyek megélhetését nagymértékben segítheti ez a fajta “reklámfogás”. A térkép még nem a végleges változat, az igényeknek megfelelően, a tapasztalatok birtokában véglegesítik azt. – nyilatkozta Kerekes Szilárd, a Bükért – Vállalkozók Egyesületének elnöke.

“A térképet a benne szereplő sörözőkben helyezzük el, de akik eleget ittak, azok a térképen szereplő fodrászoknál, zöldségeseknél, fogorvosnál, akár újabb 5-10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe” – nyilatkozta Kerekes. Mint mondta: a munkához egy PR ügynökség segítségét is kérték. A cég ingyen vállalta, hogy kommunikációs és marketingtanácsokkal látja el az egyesületet. Erre egyébként az ország más fürdővárosaiban is szükség volna, mert a hazai vendéglátósok nem igazán vannak felvértezve ilyen irányú ismeretekkel, holott erre egyre nagyobb szükségük volna. Már csak azért is, mert ha a jövőben valóban életbe lép a dohányzás tilalma, akkor jelentős bevétel kiesésre számíthatnak azok, akik nem tudják mivel becsalogatni éttermükbe, sörözőjükbe azokat, akik a sörük mellé egy cigarettát is el akarnak szívni. – nyilatkozta Éskovács Péter, a sörtérkép kitalálója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.