Finn kutatók egy 170 éves sört vizsgáltak meg. Az üveg itókáról – amelyet tavaly nyáron mentettek ki egy hajóroncsból, amely a Balti-tengeren süllyedt el az Aland-szigetek közelében – úgy hitték, hogy a legidősebb, iható sör, amelyet eddig megtaláltak.

A finnországi technikai kutatóközpont hétfőn bejelentette, hogy az első kinyitott üveg nem állta ki az idők próbáját. Tengervíz került bele és beszennyezte az italt. Mindazonáltal a kutatók elemezni tudták a halványarany folyadék kémiai összetételét. Malátacukrokat, aromás összetevőket és komlót találtak, tipikusan azon anyagokat, amelyeket napjaink sörében is vannak.

A kutatók abban reménykedtek, hogy élő élesztősejteket is találnak az italban, amely segített volna visszafejteni az erjesztési folyamatot és rekonstruálni a sört. Azonban egyetlen sejt sem élte túl az óceáni felszín alatt 50 méterre lévő környezetet.

Némi élő tejsavbaktériumot viszont találtak az üvegben. Ezek az apróságok – melyeket néha az erjesztésben alkalmaznak – savanykás ízt kölcsönöznek az itókának.

Az újonnan felnyitott üveg a jelek szerint rosszabb állapotban van, mint az, mely akkor tört el, amikor 2010 nyarán a búvárok a felszínre hozták. Az a sör pezsgett, mintha még lett volna benne karbonát, ami azt sugallja, hogy az élesztő még aktív volt és szén-dioxidot termelt, amely a sörnek buborékokat kölcsönzött.

A búvároknak sikerült öt üveget megmenteniük a hajóroncsból, amely valószínűleg 1800 és 1830 között süllyedt el. Emellett több mint 100 üveg pezsgőt is felhoztak. A kutatók most az tervezik, hogy felnyitnak egy újabb sörösüveget és ismét próbálkoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.